Tralee

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Trali
engl. Tralee, ir. Trá Lí

Glavni trg u Traliju
Glavni trg u Traliju

Grb
Osnovni podaci
Država  Irska
Pokrajina Manster
Okrug Keri
Stanovništvo
Stanovništvo 20.288
Aglomeracija 22.744
Položaj
Koordinate 52°16′03″N 9°41′46″W / 52.2675°N 9.6962°W / 52.2675; -9.6962
Nadmorska visina 6 m
Trali na karti Irske
Trali
Trali
Trali na karti Irske
Ostali podaci
Pozivni broj +353 66
Registarska oznaka KY
Veb-strana tralee.ie


Koordinate: 52° 16′ 03" SGŠ, -9° -41′ -46" IGD

Trali (engl. Tralee, ir. Trá Lí) je značajan grad u Republici Irskoj, u jugozapadnom delu države. Grad je u sastavu okruga okruga Keri i predstavlja njegovo sedište i najveći grad.

Prirodni uslovi[uredi | uredi kod]

Grad Trali se nalazi u jugozapadnom delu irskog ostrva i Republike Irske i pripada pokrajini Manster. Grad je udaljen 290 kilometara jugozapadno od Dablina.

Trali je smešten u bregovitom području jugozapadne Irske. Grad se razvio u dolini reke Li, nedaleko od Atlantskog okeana. Nadmorska visina središnjeg dela grada je 6 metara.

Klima: Klima u Traliju je umereno kontinentalna sa izrazitim uticajem Atlantika i Golfske struje. Stoga grad odlikuje blaga i veoma promenljiva klima.

Istorija[uredi | uredi kod]

Područje Tralija bilo naseljeno već u vreme praistorije. Dato područje je osvojeno od strane engleskih Normana u krajem 12. veka. Tada se tu obrazuje trgovačko naselje, koje dobilo 1613. g. dobilo status grada.

Tokom 16. i 17. veka Trali je učestvovao u burnim vremenima oko borbi za vlast nad Engleskom. Ovo je oštetilo gradsku privredu. Međutim, pravi sunovrat privrede grada desio se sredinom 19. veka u vreme irske gladi.

Trali je od 1921. g. u sastavu Republike Irske. Oporavak grada započeo je tek poslednjih decenija, kada je Trali ponovo zabeležio nagli razvoj i rast.

Stanovništvo[uredi | uredi kod]

Prema poslednjim procenama iz 2011. g. Trali je imao 20 hiljada stanovnika u gradu i blizu 23 hiljade u široj gradskoj zoni. Poslednjih godina broj stanovnika u gradu se povećava.

Privreda[uredi | uredi kod]

Trali je bio tradicionalno zanatsko i trgovačko središte. Poslednjih decenija gradska privreda se mahom zasniva na poslovanju, trgovini i uslugama.

Zbirka slika[uredi | uredi kod]

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]