Toto (sastav)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Toto
Toto 2010. godine
Muzički rad
Period aktivnosti1978. - 2008.
2010. -
ŽanrPop
Rock
Članovi
Trenutni članoviSteve Lukather
David Paich
Simon Phillips
Mike Porcaro
Greg Phillinganes
Bobby Kimball
Bivši članoviJeff Porcaro
David Hungate
Fergie Frederiksen
Joseph Williams
Jean-Michel Byron
Steve Porcaro
Ostalo
Službene straniceSlužbena stranica

Toto je američki pop/rock sastav koji je najveće hitove imao u 1980-ima.

Životopis[uredi | uredi kod]

Grupa je osnovana 1978. godine u Los Angelesu. Osnivači su bili David Paich, Steve Lukather, Bobby Kimball, braća Steve i Jeff Porcaro te David Hungate. Članovi su se sreli u srednjoj školi i studijskim sesijama za vrijeme 1970-ih, kad su postali jedni od nazaposlenijih sesijskih glazbenika u povijesti.

Sastavljen od uglavnom sesijskih glazbenika, Toto kao da je došao od niotkuda. Nisu bili toliko poznati u klubovima kao ostali glazbenici koji su izdali singl. Njihova slava u studiju bila im je dovoljna. Među ostalim kontribucijama, originalni članovi svirali su na Boz Scaggovom hit-albumu Silk Degrees. David Paich, David Hungate i Jeff Porcaro pisali su pjesme i nastupali na tom albumu.

Toto je izdao svoj prvi album 1978., temeljan na njihovom TOP 10 hitu Hold The Line, koji je prodan u dva milijuna primjeraka. Iduća dva albuma, Hydra i Turn Back, nisu imali toliko uspjeha, no Toto IV (iz 1982.) imao je njihov best-seller hit Africa i TOP 10 hit Rosanna. Toto IV je bio vrlo uspješan album, osvojivši nekoliko Grammyja, između ostalog za album godine (1983.) i za pjesmu godine ([Rosanna). Pjesma Rosanna dobila je ime po tadašnjoj djevojci Stevea Porcara, Rosanni Arquette.

Ime grupe je izazvalo male probleme i podsmjeh kada su prvi put nastupali na turneji u Japanu (1979.-1980.) ("TOTO" je japanska marka sanitarnih proizvoda). Dvije njihove pjesme našle su se u video-igrama. Hold The Line može se čuti u video-igri Grand Theft Auto: San Andreas na radio postaji 'K-DST', a pjesma Africa u video-igri Grand Theft Auto: Vice City na radio postaji 'Emotion 98.3'. Pjesma Rosanna mogla se čuti 2002. godine u NBC-evoj seriji Will & Grace, u epizodi kada lik Grace Adler ide na spoj s prijateljem iz srednje škole, koji joj (pobrkavši Rosanna s Grace Adler) otpjeva pjesmu. Glazba grupe Toto često se pojavljuje u seriji Stažist.

Sastav[uredi | uredi kod]

Originalni sastav (1978)[uredi | uredi kod]

Promjene[uredi | uredi kod]

  • 1988. - Steve Porcaro napušta grupu.
  • 1990. - Jean Michel-Byron zamijenjuje Josepha Williamsa, a kod snimanja albuma Past to Present 1977-1990 Steve Lukather je postao pjevač grupe.
  • 1999. - Bobby Kimball se vraća u grupu nakon 15 godina odsutnosti.
  • 2004. - Greg Phillinganes pridružuje se grupi na mjestu Davida Paicha za vrijeme turneje, a 2005. se službeno pridružuje grupi.

Trenutni sastav[uredi | uredi kod]

Diskografija[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]