Tosa (provincija)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karta japanskih provincija (1868) sa Provincijom Tosa posebno označenom

Provincija Tosa (土佐国 Tosa no kuni?) je bila bivša provincija Japana čija teritorija odgovara današnjoj prefekturi Kochi na otoku Shikoku.[1] Tosa se granićila sa provincijama Iyo i Awa. Ponekad se za nju koristio i naziv Doshū (土州?) .

Drevno sjedište joj se nalazilo kraj današnjeg Nankokua. Tosa jinja je bio označen kao glavno šintoističko svetište (ichinomiya) za provinciju.[2]

Tosa je za vrijeme perioda Sengoku bila pod vlašću klana Chosokabe, a Chōsokabe Motochika je nakratko ujedinio Shikoku pod svojom vlašću, prije nego što je vraćen u Tosu od Toyotomi Hideyoshija i ostao bez svega poslije Sekigahare. Provinciju je tada preuzeo Yamauchi Kazutoyo. Tosa je bila relativno siromašna provincija, i u njoj nije bilo tvrđava čak ni pod Chōsokabeom. Tek poslije Sekigahare je sagrađen utvrđeni grad Kōchi koji danas služi kao sjedište regije. U Edo periodu je provinciju kontrolirala domena Tosa.

Samuraji iz Tose su igrali važnu ulogu u Meiji restauraciji 1868.[1] Iz ove provincije potiče poznata rasa pasa Tosa Inu.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 Nussbaum, Louis-Frédéric. (2005). "Tosa" in Japan Encyclopedia, p. 988 na Google knjigama; n.b., Louis-Frédéric is pseudonym of Louis-Frédéric Nussbaum, see Deutsche Nationalbibliothek Authority File Arhivirano 2012-05-24 na Archive.is-u.
  2. "Nationwide List of Ichinomiya," p. 3. Arhivirano 2013-05-17 na Wayback Machine-u; pristup 9. VIII 2011

Literatura[uredi | uredi kod]