Torta

Izvor: Wikipedia
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Torta
Sachertorte-Viena Capellanes.jpg
Sacher torta
Porijeklo
Regija/Država Srednja Evropa
Detalji
Vrsta jela desert
Temperatura jela hladno
Glavni sastojci jaja
brašno
maslac
šlag
šećer
i razni dodatci:
čokolada
voće
vanilija
...

Torta (od njemačkog: torte, koja je u njemački došla od kasnolatinskog imena za okrugli kruh - torta[1]) je vrlo bogati kolač, od mnogo jaja, često sastavljen od brojnih slojeva, prhkog tijesta i raznolikih krema, vrlo različitog sastava (čokolada, marmelade, razno voće, šlag...).

Recepti za torte su i danas u nekim slučajevima strogo čuvana tajna, pa se tako oko recepta za Sacher tortu, spore dvije bečke slastičarske kuće [2] Sacher i Demel.

Historija nastanka torti[uredi | uredi kôd]

Pečenje kolača ima dugu tradiciju, još od antičkog Egipta, Grčke i Rima - ali torte su se prvi put pojavile tek krajem 16. vijeka i to u Srednjoj Evropi. Potkraj toga razdoblja nastale su najstarije danas poznate vrste torta; Schwartzwalder i Linzer. [3] Od 18. vijeka torte se počinju peći kao i danas, povodom različitih svečanosti, ali isključivo po kućama bogate aristokracije, one su tek od 19. vijeka, kad su bijelo brašno i šećer postali jeftiniji - postale su dostupnije širem sloju stanovništva.

Od polovice 19. vijeka, počinje val osnivanja kavana i slastičarnica po gradovima Evrope, tad nastaju i neke od najpopularnijih torti, koje su svoju slavu zadržale do današnjeg dana; Sacher torta (1832.) i Doboš torta (1885.). [3]

Za Linzer tortu se drži da je najstarija poznata torta na svijetu, iako je još uvijek nepoznato tko joj je dao ime i tko ju je prvi ispekao. Za nju se zna još od 1653. godine, kad je zabilježen njen recept (Linzer Turdten zu machen) u ručno napisanoj kuharici grofice Anne Margarite Sagramosa iz Kranja. [4]

Način pripreme[uredi | uredi kôd]

Linzer torta pravi se od tijesta (brašno izmješano sa maslacom, šećerom, mljevenim prženim lješnjacima i jajima) kojem se dodaju začini; vanilija, naribana limunova korica, cimet i klinčići u prahu. Prije pečenja polovica tijesta stavlja se u okrugli -kalup i premazuje marmeladom od malina, a od druge polovice se izrađuju specifične trake od tijesta za izradu gornje rešetke. [3]

Neke od poznatih torti[uredi | uredi kôd]

   

Izvori[uredi | uredi kôd]

  1. Torte (engleski). merriam-webster. http://www.merriam-webster.com/dictionary/torte. Pristupljeno 10. 07. 2012. 
  2. torte (engleski). Encyclopædia Britannica Online. http://www.britannica.com/EBchecked/topic/600224/torte. Pristupljeno 10. 07. 2012. 
  3. 3,0 3,1 3,2 Slavne torte (hrvatski). Coolinarika. http://www.coolinarika.com/magazin/clanak/slavne-torte/. Pristupljeno 10. 07. 2012. 
  4. Linzer Torte (njemački). Oberösterreichische Landesmuseen. Arhivirano iz originala 2015-12-09. https://web.archive.org/web/20151209213656/http://www.landesmuseum.at/sammlungen/kultur/bibliothek/linzer-torte/. Pristupljeno 10. 07. 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kôd]