Torcida Sandžak

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Za ostale upotrebe, v. Torcida (razvrstavanje).

Torcida Sandžak je naziv za grupu navijača fudbalskog kluba FK Novi Pazar iz Novog Pazara u Srbiji. Buđenje nacionalne svijesti u tadašnjoj državi nije mimoišlo ni navijače Novog Pazara. Ujedinjenje svih navijačkih grupa i nacionalna homogenizacija navijača u jednu navijačku grupu desilo se 1989. godine. Tada su se sve vođe složile da se nova, zajednička grupa navijača Novog Pazara zove "Torcida Sandžak".

Ime je dobila po uzoru na slične navijačke skupine sa prefiksom Torcida (na portugalskom fitilj), te Sandžak, regiju gdje se Novi Pazar nalazi. Torcida Sandžak se počela razvijati velikom brzinom i vrijemenom je postala zaštitni znak grada i ponos svih sandžačkih Bošnjaka. Torcida Sandžak je registrovana na saveznom nivou kao udruženje ljubitelja navijača i navijača sportskih klubova Novog Pazara. Teško je utvrditi tačan broj navijača, ali onih koji imaju člansku kartu Torcide Sandžak u plaćaju članarinu je 2100 (stanje na dan 16. 3. 2011.), mada je onih koji nose obilježja i osjećaju se kao Torcidaši znatno više.

Kako je vrijeme prolazlo Torcida Sandžak se širila preko cijelog Sandžaka, pa tako Torcida Sandžak ima organizovane ekipe koje dolaze iz Rožaja, Tutina, Bijelog Polja, Prijepolja, Sjenice. Takođe ima dosta članova iz dijaspore, ali najpoznatija je Torcida Vienna, ekipa iz Beča. Torcida Sandžak trenutno ima dvije podgrupe i to Mladu Gardu i Cannabis Firmu. U bratskom je odnosu sa navijačima turskog Fenerbahčea. Slogan sandžačke Torcide glasi:

,,Na braniku grada - nekada i sada!''

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]