Topkapi (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Topkapi
Peter Ustinov u traileru za film
RežijaJules Dassin
ProducentJules Dassin
ScenarioMonja Danischewsky
PredložakThe Light of Day; autor:
Eric Ambler
UlogeMelina Mercouri
Peter Ustinov
Maximilian Schell
Robert Morley
MuzikaManos Hadjidakis
FotografijaHenri Alekan
MontažaRoger Dwyre
StudioFilmways
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
2. 9. 1964 (1964-09-02)
Trajanje119 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Bruto prihod7,000.000 $[1]

Topkapi je američka kriminalistička filmska komedija snimljena 1964. godine u režiji Julesa Dassina, poznata kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra filma pljačke.

Nominalni protagonisti, koje tumače Dassinova muza Melina Mercouri i austrijski glumac Maximilian Schell, su kriminalka i njen bivši ljubavnik koji dolaze u Istanbul i okupljaju ekipu različitih stručnjaka kako bi proveli komplicirani plan čiji je cilj ukrasti skupocjeni bodež iz palače Topkapi Saraj. Radnja prikazuje kako se pri tome stvore komplikacije kada jedan od članova grupe, sitni varalica čiji lik tumači Peter Ustinov, "padne" jer ga turske vlasti sumnjiče da je terorist te koji pristaje za njih raditi kao doušnik.

Dassin, koji je nekoliko godina ranije u Francuskoj snimio film Rififi, koji se smatra prvim "pravim", odnosno klasičnim ostvarenjem žanra pljačke, je u slučaju Topkapija koristio pristup koji se temeljio na egzotičnim i atraktivnim lokacijama, odnosno humoru. "Ležerni" stav prema kriminalu i njegov prikaz kao uzbudljive i atraktivne djelatnosti, koji je koristio sve veće labavljenje cenzorskih standarda, će kasnije još više koristiti slična ostvarenja. Najveći je uticaj Topkapi, međutim, imao na medij televizije, odnosno na tvorce popularne TV-serije Mission Impossible, koji su od filma posudili koncept niza nepovezanih stručnjaka koji se udružuju radi jednog složenog posla, a koji će koristiti kao zaplet svake epizode. Ustinov je, pak, za svoj nastup osvojio Oscar za najboljeg sporednog glumca.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Box Office Information for Topkapi. The Numbers. pristup 19. V 2013.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]