Tomislav Rolf

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tomislav Rolf
Biografske informacije
Rođenje 17. travnja 1899.
Petrinja, Hrvatska
Smrt 19. svibnja 1945.
Lawamünd, Austrija
Državljanstvo Hrvat
Karijera
Služba 1941. - 1945.
Čin pukovnik
general
Ratovi Drugi svjetski rat
Vojska Hrvatsko domobranstvo
Ustaška vojnica
Zapovijedao 13. hrvatska divizija

Tomislav Rolf (Petrinja, 17. travnja 1899. – Lawamünd, Austrija, 19. svibnja 1945.), hrvatski časnik, te kasnije general u doba Nezavisne države Hrvatske.

Životopis[uredi | uredi kod]

Prije Drugog svjetskog rata bio je aktivist u Hrvatskom junaku i Hrvatskom skautu. Nakon stvaranja NDH 1941. postaje prvo domobranski časnik, pa onda ustaški pukovnik i zapovjednik bojne. Zapovjednik Ustaške vojnice na Baniji u doba velikih pokolja tamošnjeg srpskog stanovništva i početka ustanka. (Vidi članke Franc (Franjo) Žužek i Ustaški pokolj u pravoslavnoj crkvi u Glini.)

Nakon što je na jednom prijemu napao i vrijeđao Talijane zbog djelovanja njihove vojske na području NDH i suradnje s četnicima, Pavelić ga je 9. veljače 1942. godine lišio čina i isključio iz ustaškog pokreta. Nakon kapitulacije Italije u rujnu 1943. rehabilitiran je. U prosincu 1944. unaprijeđen je u čin generala te imenovan zapovjednikom 13. divizije Hrvatskih oružanih snaga.

U svibnju 1945. godine bježi u Austriju, gdje ga zarobljavaju Britanci. Kada je čuo da ga namjeravaju izručiti komunističkim vlastima Demokratske federativne Jugoslavije, izvršio je samoubojstvo ispijanjem otrova. Otrov je ispila i njegova supruga, ali je u bolnici spašena.

Literatura[uredi | uredi kod]