Thomas Boleyn

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Tomas Bolen)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Thomas Boleyn, engleski plemić i diplomata

Thomas Boleyn, 1. grof od Wiltshirea i 1. grof od Ormondea (1477 - 12. mart 1539) je bio engleski plemić i diplomata, otac Anne Boleyn i djed Elizabete I Engleske.

Njegovi roditelji su bili William Boleyn (1541 - 10. oktobar 1505) i Margaret Butler (1444 - 1539).

Oženio je ledi Elizabeth Howard, kćerku Thomasa Howarda, 2. vojvode od Norfolka. Troje njihove djece preživjelo je do punoljetnosti:

Thomas Boleyn je bio cijenjen diplomata koji je poznavao veliki broj evropskih jezika. Bio je miljenik Henrika VII, a karijeru nastavio za vrijeme vladavine Henrika VIII, za razliku od mnoštva političara koje je Henrik smijenio po dolasku na tron. Thomasov šarm i profesionalnost osvojili su mnoge ljude u Evropi, uključujući nadvojvotkinju Margaretu Austrijsku.

Godine 1525. dobio je englesku plemićku titulu vikonta Rochforda, a 1527. irsku plemićku titulu grofa od Ormondea. Godine 1529, zahvaljujući kćerinoj vezi sa kraljem, dobio je englesku plemićku titulu grofa od Wiltshirea. Kako je njegov jedini sin umro prije njega, sve njegove titule su izumrle. Godine 1532. njegova kćerka Anne je dobila vlastitu plemićku titulu markize od Pemrbokea, zauzevši tako viši položaj od svoga oca. Godine 1533. Anne se udala za kralja i tako postala engleska kraljica. Anne je pogubljena 1536. godine pošto nije uspjela Henriku roditi sina, a formalni razlog za njeno pogubljenje, između ostalih, bio je i incest sa bratom, zbog čega je i George pogubljen. Thomas je nakon njihove smrti ostatak života proveo van kraljeve milosti.