Tipasa

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tipasa
تيپازة
Panorama grada
Panorama grada
Koordinate: 36°35′N 2°26′E / 36.583°N 2.433°E / 36.583; 2.433
Država  Alžir
Pokrajina Tipasa
Stanovništvo (2008.)
 - Grad 15,180[1]
Vremenska zona UTC+1 (UTC)
Poštanski broj 42000[1]
Karta
Tipasa na karti Alžira
Tipasa
Tipasa
Pozicija Tipase u Alžiru

Tipasa (arapski: تيپازة) za Francuske kolonijalne uprave znan kao Tefessedt je grad od 15,180 stanovnika[1] na sjeveru Alžira u Pokrajini Tipasa u kojoj je i administrativni centar.[2]

Geografske karakteristike[uredi - уреди | uredi kôd]

Tipasa leži na obali Sredozemnog mora udaljena 65 km zapadno od glavnog grada Alžira.[2]

Tipasa je danas poznata po ostacima rimsko-berberskog grada čije su ruševine upisane na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi 1982. i kao poznato ljetovalište.

Historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Tipasu su osnovali Feničani, a rimski car Klaudije ju je učinio vojnom kolonijom koja je kasnije postala općinom (municipium). Tokom 4. vijeka postao je središte kršćanstva izgradnjom monumentalne bazilike s krstionicom na jugu grada, koje su danas velika turistička atrakcija.

Grad je imao značajnu luku i u 3. vijeku je postao biskupijom, ali su stanovnici većinom još uvijek bili pogani. Prema legendi, u 4. vijeku je djevojka imenom Salsa bacila njihovo zmijoliko božanstvo u more, na što su je razjareni građani kamenovali na smrt. Njezino tijelo je more čudesno izbacilo na obalu i ono je sahranjeno u malenu kapelu koja je kasnije postala bazilikom.

God. 484., vandalski kralj Hunerik (477.-484.) je u Tipasi postavio arijanskog biskupa koji je tlačio stanovništvo koje nije prebjeglo na Iberijski poluotok. Tipasa se donekle obnovila za vrijeme Bizantskog Carstva u 6. vijeku, a Arapi su joj u 7. vijeku dali arapsko ime Tefassed, što znači "jako oštećen".

Znamenitosti[uredi - уреди | uredi kôd]

Tipasa
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Tipaza basilique.jpg
 Alžir
Registriran: 1982. (6. zasjedanje)
Vrsta: Kulturno dobro
Mjerilo: iii, iv
Ugroženost: -
Referenca: UNESCO

Rimski grad je izgrađen na tri malena brda koja gledaju na morski zaljev. Od većine kuća kloje se nalaze na središnjem platou nisu ostali tragovi, ali su sačuvani ostaci triju crkava: Velika bazilika i Aleksandrova bazilika na zapadnom brdu i Bazilika sv. Salse na istočnom brdu. Oko bazilika se nalaze groblja u kojima su pronađeni drveni sanduci, kameni sarkofazi ispunjeni mozaicima. Tu su i terme, kazalište, amfiteatar i nimfeum. Još se mogu razaznati linije zidina i ostaci drevne luke.

Velika bazilika je stoljećima služila kao izvor kamena, ali je još moguće razaznati njezin plan sa sedam brodova, a ispod njezinih temelja su otkrivene grobnice isklesane u živoj stijeni. Jedna od njih ima promjer od 18 m i mjesto za 24 sanduka.

U blizini Tipase, na putu prema Alžiru, nalazi se tzv. Mauzolej Mauritanaca, - grobnica numidijskog kralja Jube II i njegove žene Kleopatre Selene II, kćerke Kleopatre i Marka Antonija, iz 3. vijeka pne. koji je kopija Augustovog mauzoleja iz Rima.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. 1,0 1,1 1,2 Algeria, People's Democratic Republic of Algeria (engleski). City population. http://www.citypopulation.de/en/algeria/cities/. Pristupljeno 22.1. 2020. 
  2. 2,0 2,1 Tipasa, Algeria (engleski). Britannica. https://www.britannica.com/place/Tipasa. Pristupljeno 22.1. 2020. 
  • Anthony R. Birley, Septimius Severus, the African Emperor, Éd. Routledge, ISBN 0-415-16591-1

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]