Tinker Tailor Soldier Spy (roman)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tinker Tailor Soldier Spy
korice prvog britanskog izdanja
Autor(i)John le Carré
Dizajn koricaJerry Harpur[1]
Država{ Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Serijaromani o Georgeu Smileyu
(trilogija The Quest for Karla)
Žanr(ovi)špijunski roman
IzdavačHodder & Stoughton (UK)
Random House (SAD)
Datum izdanjajun 1974
Vrsta medijaštampa (tvrdi i meki uvez)
ISBN0-394-49219-6
OCLC broj867935
Dewey Decimal823/.9/14
LC klasifikacijaPZ4.L4526 Ti3 PR6062.E33
Kronologija
Prethodi: Slijedi:
The Honourable Schoolboy (1977)

Tinker Tailor Soldier Spy (sh. Krpar, krojač, vojnik, špijun [α 1]), u Jugoslaviji objavljen pod naslovom Dečko dama kralj špijun je špijunski roman britanskog književnika Johna le Carréa, poznat kao jedno od najpopularnijih djela njegovog opusa, odnosno najuticajnijih djela žanra.

Predstavlja dio ciklusa o Georgeu Smileyu, operativcu britanske tajne službe MI6. Radnja se događa 1973. godine za vrijeme tada aktualnog Hladnog rata i prikazuje kako je ostarjeli Smiley prisilno umirovljen nakon što je operacija prebacivanja čehoslovačkog generala na Zapad završila katastrofom tokom koje je uhapšen i mučen britanski agent; Smiley je, uvjeren da je do toga došlo zato što je jedan od vodećih funkcionara MI6 sovjetska krtica, te započinje vlastitu tajnu istragu kako bi ga raskrinkao.

Kao i mnogi drugi le Carréovi romani, i Tinker Tailor je bio inspiriran autorovim ličnim iskustvima u britanskoj tajnoj službi, te se također isticao izuzetnim realizmom i nesentimentalnim prikazom obavještajne aktivnosti prilikom koje se često moraju donositi moralno upitne odluke. Roman je privukao pažnju i bogatstvom detalja, kao i time da je le Carré za njega izmislio poseban žargon koji koriste britanski obavještajci, a čije su mnoge fraze kasnije ušle u široku upotrebu. Roman je postigao izuzetan uspjeh te je 1977. napisao nastavak pod naslovom The Honourable Schoolboy, a 1979. i Smiley's People, koji se smatra završnim dijelom trilogije pod naslovom Smiley versus Karla.

Godine 1979. je roman ekraniziran kao istoimena sedmodijelna televizijska miniserija u produkciji BBC-ja, i koja je 1982. također dobila nastavak pod naslovom Smiley's People, i u kojoj je Georgea Smileya tumačio Alec Guiness. Godine 2011. je snimljena istoimena filmska verzija u kojoj je lik Smileya tumačio Gary Oldman.

Napomene[uredi | uredi kod]

  1. Naslov je preuzet iz popularne engleske dječje pjesmice Tinker, Tailor.

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]