Tillamook

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Ovo je glavno značenje pojma Tillamook. Za druga značenja, v. Tillamook (razvrstavanje).

Tillamook (Starije varijante su Killamuck, Calamox, Gillamooks, Killamook) /='land of many waters,'/ pleme ili grupa plemena Salishan Indijanaca sa sjeverne oregonske obale (vidi) između rijeka Nehalem i Salmon, u koju pripadaju Tillamook vlastiti sa Tillamook Baya, Nehalem sa rijeke Nehalem, Nestucca sa rijeke Nestucca, Salmon River ili Neschesne sa Salmon Rivera i možda Siletz sa rijeke Siletz. Ime Tillamok činučki je naziv u značenje "people of Nehalem", a ostali nazivi za njih bili su 'Higgahaldahu' kod Nestucca, 'Kyaukw' kod Indijanaca Alsea i Si ni'-te-li, Mishikhwutmetunne naziv za njih i Alsee u značenju 'flatheads' ili 'pljosnatoglavi' .

I like trains.

Jezik[uredi - уреди | uredi izvor]

Jezik tillamook pripada porodici Salishan. Posljednji govornik umro je 1970. [1], pa se danas služe engleskim.

Populacija[uredi - уреди | uredi izvor]

Prema Lewisu i Clarku (1805) bilo ih je 2,200, no već 1845. broj im je sveden na 400 (Wilkes Exploring Expedition) i popisom iz 1912. svega 26. Potomaka danas imaju na rezervatu Siletz.

Kultura[uredi - уреди | uredi izvor]

Kultura Tillamooka pripada Sjeverozapadnoj obali. Kuće Tillamooka su drvene (vidi) a obitelji proširene, 20 do 30 osoba. Ribolov (napose losos) osnovni su oblik privređivanja.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]