Tikva sudovnjača

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Tikva sudovnjača (Vrg)
Zeleni vrg na lozi
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Red: Cucurbitales
Porodica: Cucurbitaceae
Rod: Lagenaria
Vrsta: L. siceraria
Dvojni naziv
Lagenaria siceraria
(Molina) Standl.
Sinonimi

Cucurbita lagenaria (L.) L.
Lagenaria vulgaris Ser.

Tikva sudovnjača ili vrg (lat. Lagenaria siceraria) je biljka puzavica iz familije Cucurbitaceae (u koju spadaju i krastavci kao i ostale tikve i bundeve). Uzgaja se zbog svojih plodova koji se ili beru mladi i koriste kao povrće ili se beru kada sazru i osuše pa se koriste za razne namene kao što su posude, pribor ili lule. Mladi plodovi imaju svetlo zelenu glatku koru i meso bele boje.

Ova biljka je jedna od prvih gajenih biljaka na svetu i uzgajana je ne zbog ishrane već zbog praktične upotrebe. Potiče iz Azije ili Afrike. To je jedina vrsta tikve koja se gajila u Evropi pre otkrića Amerike iz koje potiče većina ostalih vrsta tikava i bundeva.

Meso ove tikve sadrži 85-95% vode i niske je kalorijske vrednosti 20 kcal/100 g. Pored vode sadrži i nešto ugljenih hidrata, belančevina, vitamine A, B i C i minerale kalcijum i gvožđe.

Izdanci, hvataljke i lišće ove biljke mogu se takođe koristiti u ishrani kao zeleniš.

Upotreba u kulinarstvu

[uredi | uredi kod]

Tikva sudovnjača se kao povrće često koristi u južnokineskoj kuhinji i to kao sastojak supe ili se prži u voku (kineskom tiganju).

U Japanu se najčešće prodaje u obliku suvih, mariniranih komada poznatih kao „kanpyo“ koji su jedan od sastojaka za pravljenje rolovanog sušija.

Kanpyō (sirov), osušeni komadi tikve sudovnjače - sastojak je japanske kuhinje

U italijanskoj kuhinji poznata je kao cucuzza (množina: cucuzze).

U Srednjoj Americi semenke ove tikve se prže i melju i zajedno sa drugim sastojcima (uključujući rižu, cimet i piment) koristi za spravljanje tradicionalnog napitka "horchata". Vrg je poznat pod nazivom morro ili jicaro.

U Tanzaniji semenke sa mesnim omotačem se pažljivo kuvaju sa šećerom i zatim boje različitim prehrambenim bojama radi dobijanja slatkiša pod nazivom "buyu" (množina:"mabuyu").

U Indiji poznata je kao lauki, dudhi ili ghiya na hindiju, churakka na malajalamu, Jatilao na asamskom, lau na bengalskom, Sora kaaya na telugu, dudhi-Bhopala na maratiju, sorekayi na kannadajskom i suraikkaai ili sorakkay na tamilskom.

Na arapskom jeziku ova tikva naziva se qara. Mladi nežni plodovi se kuvaju kao letnje bundevice.

U Vijetnamu poznata je kao bau canch ili bau nam i koristi se u velikom broju jela: kuvana i pržena a koristi se i kao lekovita biljka.

Praktična upotreba

[uredi | uredi kod]
Vrg ("nkalu" na Kikongo) je korišćen za skupljanje i čuvanje palminog vina u pokrajini Bandundu, Demokratska Republika Kongo

Osušena tikva sudovnjača se koristi kao lula za pušenje. U dramskoj umetnosti se lula od tikve koristi kao model za lulu Šerloka Holmsa iako pisac Artur Konan Dojl nikada nije spominjao ovakav oblik lule.

U nekim delovima Indije osušena tikva (nazvana surai-kuduvai na tamilskom) se koristi kao plovak za učenje plivanja u seoskim područjima. Osušena i očišćena kora se tradicionalno koristi za izradu muzičkih instrumenata kao što su tanpura, veena itd.

Na Karibima vrg se najčešće koristi za pravljenje posuđa poput šolja i činija. Može se koristiti za nošenje vode ili raznih predmeta poput riba za vreme ribolova itd. U nekim zemljama zanatlije izrađuju od njih raznobojne torbe. Na Jamajci one su zaštitni znak življenja u skladu sa prirodom Rastafarijanaca. Na Haitiju ova biljka je visoko poštovana jer se koristi za izradu svetih zvečki koje se koriste u Vudu religiji.

Galerija slika

[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi

[uredi | uredi kod]