Tigran VI od Armenije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Julije Tigran (Julius Tigranes, 1. vijek), poznatiji kao Tigran VI, bio je kralj Armenije od 58. do 63. a čija je vladavina koincidirala sa rimsko-partskim ratom oko te tampon države.

O njegovom ranom životu se ne zna skoro ništa, ali zato antički izvori navode kako je prije ustoličenja bio kapadokijski princ jevrejskog, edomitskog, nabatejskog, grčkog i perzijskog porijekla, a među čijim precima su se, prema Flaviju Josipu nalazili i Herod Veliki i Arhelaj od Kapadokije. Stric mu je bio armenski kralj Tigran V.

Tigrana su na vlast dovele rimske legije pod Gnejem Domicijem Korbulonom, nakon što su iz Armenije istjerale partske snage pod arsakidskim princom Tiridatom, koji se prije toga bio okrunio za armenskog kralja. Korbulon je zauzeo armenski grad Tigranakert i postavio Tigrana za kralja. Tigran je poslije toga otišao u Rim, gdje ga je car Neron formalno potvrdio za kralja, odnosno rimskog vazala. Rimljani su u njegovu prijestolnicu postavili snažan garnizon. Tigran se osjetio dovoljno snažnim da poduzme pohod protiv pro-partske države Adijabena, svrgne njenog vladara Monobaza i pripoji je Armeniji.

Njegova vlast, međutim, nije dugo potrajala. Rimsko i Partsko Carstvo su mirovnim sporazumom 63. odredili da se Tiridat vrati na armensko prijestolje, ali uz prethodno priznanje rimskog cara kao svog formalnog sizerena. Zbog toga je Julije morao napustiti Armeniju i vratiti se u Rim.

Tigran je imao dvoje djece: Gaja Julija Aleksandra i kćer Juliju.

Izvori[uredi | uredi kod]