Tigers (film, 2014)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tigrovi (prvotno naslovljen White Lies ) [1] je indijski igrani film iz 2014. godine u režiji Danisa Tanovića, u zajedničkoj produkciji Cinema Time, francuske producentske kuće ASAP Films i Sikhya Entertainment. Film se počeo snimati 2013. godine, a premijeru je imao u rujnu 2014. na Međunarodnom filmskom festivalu u Torontu.[2][3]

Tigrovi su premijerno prikazani na streaming platformi ZEE5 21. studenoga 2018.[4][5][6]

Radnja

[uredi | uredi kod]

Prateći istinitu priču 24-godišnjeg Pakistanca Syeda Aamira Raze (u filmu Ayaan), prodavača zaposlenog u velikoj korporaciji, u filmu preimenovanoj u Lasta, Tanović raskrinkava praksu koja desetljećima uzrokuje smrti djece u najsiromašnijim zemljama svijeta. Mladi Pakistanac se kao trgovac dječjom mliječnom hranom uspinje na korporativnoj ljestvici sve dok mu jedan liječnik na njegovo pitanje o tome zašto djeca umiru u siromašnim mjestima i onima gdje je voda nečista, jasno odgovara: „Zbog ljudi poput vas."

Mladi Syed Aamir Raza tada shvaća da je on, kao i brojni zaposlenici kompanija koje zdravstvenom osoblju agresivno nude dječju mliječnu hranu, uvjeravajući ih u superiornost tog proizvoda, suodgovoran za smrt nedojene djece u njegovoj zemlji. Protagonist daje otkaz i kreće u borbu za istinu u kojoj ga podržava IBFAN (International Baby Food Action Network), globalna mreža organizacija i pojedinaca koji se bave zaštitom roditelja i djece od agresivnog reklamiranja dječje mliječne hrane.[7]

Snimanje filma

[uredi | uredi kod]

Prema Tanovićevim izjavama, situacija iz filma se dogodila 1995. godine, a za priču je doznao od Andyja Patersona koji je 2005. godine napisao i prvu verziju scenarija koji su kasnije zajedno dorađivali. Tanović je 2006. godine prvi put otišao u Pakistan kako bi doznao detalje i tamo otkrio da priča ima ozbiljnu manu - stvarni prodavač je razgovarao s predstavnicima farmaceutske kompanije o uzimanju novca u zamjenu za šutnju. Međutim, Raza nikada nije uzeo novac, što je Tanovića navelo da ipak snimi film. U nakani da ih spriječi da snime film, Nestle je poslao snimak koji dokazuje da je Syed Aamir Raza zaista obavio taj razgovor, ali Tanović kaže "da je to zapravo bilo fantastično jer su im dali najbolji dokaz koji im je pomogao da snime tu scenu". Scenarist i producent Andy Peterson izjavio je da nitko, uključujući i televizijsku kuću BBC nije htio financirati film iz straha od ogromnih tužbi, ali predstavnici Nestlea u intervjuu uoči prikazivanja filma u Torontu najavili su da neće tužiti producente. Prije nego je BBC odustao od snimanja filma, tražili su svaki dokument koji dokazuje svaku tvrdnju. Tanović kaže "da je jedno vrijeme razmišljao da napravi film o tome kako njemu ne uspijeva da napravi ovaj film". Tanović je podvukao "da jedan strašan podatak dovoljno govori o ozbiljnosti ove teme, a to je da Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) navodi kako bi šest milijuna djece godišnje moglo biti spašeno od smrti kada se ne bi hranila dječjom mliječnom hranom.[8]Zbog mogućih pravnih problema s Nstleom, rad na filmu trajao je gotovo osam godina. a značajnu ulogu u njegovoj finalizaciji ima ima producent Čedomir Kolar, koji živi i radi u Parizu. Film se snimao u Indiji jer je bilo previše opasno snimati ga u Pakistanu, a neke scene snimljene su u Londonu. U filmu se Nestle ne spominje, ime kompanije je promijenjeno, kao i imena glavnih aktera. Zahvaljujući glumcu Emranu Hashmiju koji u filmu igra glavnog junaka, uključili su se i neki privatni sponzori zbog njegove popularnosti u Bollywoodu.[9]

Uloge

[uredi | uredi kod]

Prikazivanje u Hrvatskoj

[uredi | uredi kod]

U Hrvatskoj je film premijerno prikazan već 2014. godine u suradnji Human Rights film festivala i udruge Roditelji u akciji:

Reference

[uredi | uredi kod]
 1. „Emraan Hashmi's international debut Tigers to premiere at Toronto”. Bollywood Hungama News Network. 23 August 2014. Pristupljeno 12 September 2015. 
 2. „Emraan Hashmi: Right time to release 'Tigers' – Times of India”. Times of India. 4 June 2014. Pristupljeno 10 September 2016. 
 3. Does Justice System Work in Pakistan? Prime Time with Anis Farooqui @TAG TV.
 4. „First look poster of Emraan Hashmi's TIGERS released”. 
 5. „Emraan Hashmi's Tigers, directed by Oscar-winner Danis Tanovic, to have digital premiere on 21 November”. 
 6. „Emraan Hashmi's Tigers to premiere on ZEE5”. 
 7. IBFAN – International Baby Foods Action Network (en-US).
 8. „Ekipa Tanovićevih “Tigrova” govorila o teškoćama pri snimanju filma”. bhrt.ba. Arhivirano iz originala na datum 30. 10. 2015. Pristupljeno 22. 8. 2015. 
 9. „Danis Tanović: Živimo Orvelovu 1984”. Arhivirano iz originala na datum 2021-09-24. Pristupljeno 2021-09-25. 
 10. Naval-Shetye, Aakanksha (6 March 2013). Emraan Hashmi gets a Bond gal.
 11. Raazi actor Ashwath Bhatt: After Haider, I was offered roles of terrorists (en) (2018-05-19).