Tiberije Sempronije Grakho (konzul 215. pne.)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Tiberije Sempronije Grakho (Tiberius Sempronius Tib. f. Tib. n. Gracchus, ? - 212. pne.) bio je rimski političar i vojskovođa dva puta izabran za konzula u doba drugog punskog rata.

Grakho je godine 216. pne. izabran za kurulskog edila, a potom je služio kao magister equitum (komandant konjice) diktatoru Marku Juniju Peri, postavljenom na dužnost nakon katastrofe kod Kane. Na Perin je prijedlog, po isteku diktatorovog mandata, izabran za konzula 215. pne. Za vrijeme mandata je bio predmetom kritika zbog izbjegavanja sukoba s Hanibalom, odnosno ostavljanja rimskih saveznika u južnoj Italiji na cjedilu. U vrijeme istog mandata je imao tri kolege - Lucije Postumije Albin nije ni stigao stupiti na dužnost, poginuvši u galskoj zasjedi; njegova zamjena Marko Klaudije Marcel je podnio ostavku nakon što se Senat bunio zbog dva plebejca na mjestu konzula; treći kolega mu je bio slavni Fabije Maksim. Njemu je pripala dužnost formirati i obučiti trupe od robova koje je Republika odlučili osloboditi suočena s akutnim nedostatkom ljudstva.

Nakon završetka mandata Grakho je služio kao prokonzul boreći se s promjenjljivim uspjehom protiv kartaginskih trupa i njihovih saveznika u centralnoj Italiji.

Godine 213. pne. je ponovno izabran za konzul. Nakon završetka mandata je izvodio svoje trupe iz zimskih kvartira kada ga je - prema tradiciji u trenutku kada se kupao - napala jedna manja kartaginska jedinica. Tada je ubijen. Hanibal ga je dao sahraniti sa svim vojnim počastima i poslati njegov pepeo rodbini u Rim.


Izvori[uredi | uredi kod]

  • Livy, Histories of Rome.
Prethodi:
Gaius Terentius Varro i Lucius Aemilius Paullus
Konzul Rimske Republike
zajedno s Lucijem Postumijem Albinom
215. pne.
Slijedi:
Quintus Fabius Maximus Verrucosus i Marcus Claudius Marcellus
Prethodi:
Quintus Fabius Maximus Verrucosus i Marcus Claudius Marcellus
Konzul Rimske Republike
with Quintus Fabius Maximus
213. pne.
Slijedi:
Quintus Fulvius Flaccus i Appius Claudius Pulcher