Thor (Marvel Comics)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Thor
(fonetski: Tor)
Thor (Marvel Comics)
Naslovna stranica stripa Moćni Tor br. 272
Podatci o izdavanju
IzdavačMarvel komiks
Prvo pojavljivanjePutovanje u nepoznato br. 83 (avgust 1962.)
KreatoriSten Li
Lari Liber
Džek Kirbi
Podatci iz priče
VrstaBog
Moći i sposobnosti
nadljudska snaga, nadljudska brzina, magični čekić Mjolnir

Tor (engl. Thor) je izmišljeni lik, superjunak, koji se pojavljuje u stripovima u izdanju Marvel komiksa. Osmislili su ga Sten Li, Lari Liber i Džek Kirbi. Prvi put se pojavio u stripu "Putovanje u nepoznato" (engl. Journey into Mystery) br. 83 u avgustu 1962. godine. Torov lik je zasnovan na liku nordijskog božanstva Tora.

Biografija lika

[uredi | uredi kod]

Tor je nordijski bog, sin boga Odina i boginje Geje. On je počeo rat kršeći primirje sa Ledenim Džinovima (engl. The Frost Giants), drevnim neprijateljima njegove porodice. Odin je poslao mladog boga groma na zemlju bez memorije da ga nauči kako da se ponaša kao puki smrtnik. Decenijama poslije, Tora je kao zemaljskg doktora Donalda Blejka privukla Norveška. U jednoj pećini je primijetio misteriozni štap koji se ispostavilo da je začarani čekić Mjolnir koji ga je pretvorio u moćnog Tora. Tor se kasnije pridružio se Osvetnicima. Kako se ličnost Donalda Blejka počela tresti, Tor je bio prinuđen da preuzme ljudski identitet EMS tehničara Džejka Olsena. Tor je zauvijek rastrzan između njegove božanske kuće - svetih sala u Azgardu i problematičnih zemalja svoje usvojene kuće - Planete Zemlje.[1]

Njegovi prijatelji su Osvetnici, Nik Fjuri, dok mu je najveći neprijatelj njegov brat Loki.

Godine 2011. snimljen je film Tor. Tora je glumio australijski glumac Kris Hemsvort koji je nastavio ulogu u filmovima Osvetnici iz 2012. godine i Tor: Svijet tame 2013. godine (koji je nastavak filma Tor).

Izgled

[uredi | uredi kod]

Tor je visok 2 metra i težak 290 kilograma. Plavokos je i oči su mu plave.[1] Nosi crveni plašt i srebrni šljem sa krilima. Sa sobom uvijek nosi čarobni čekić Mjolnir.

Izvori

[uredi | uredi kod]
  1. 1,0 1,1 „Tor” ((en)). Arhivirano iz originala na datum 2015-06-24. Pristupljeno 2018-07-26.