Thomas Alva Edison

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Jump to navigation Jump to search

Tomas Alva Edison (Thomas Alva Edison) 1847-1931 je američki fizičar i plodan pronalazač.

Edison
((en)) A Day with Thomas Edison (1922)

Sa 14 godina već je bio preduzimač i radio po 14 sati dnevno, kao raznosač novina i prodavac hrane na železnici, zarađujući 14$ nedeljno. Ubrzo je uredio laboratoriju u napuštenom vagonu, kao i štampariju za svoje novine Grand Trunk Herald, koje je najvećim delom sam pisao; u 16. godini postao je telegrafista i započeo karijeru pronalazača (tokom američkog Građanskog rata) i izumeo i patentirao električni aparat za beleženje glasova na izborima.

Oko tri godine kasnije, 1869, izumeo je „tiker" s papirnom trakom, korišćen za slanje cena s berze širom zemlje, prodao ga za 30.000 dolara i otvorio industrijsku istraživačku laboratoriju. Posle toga je svoje puno vreme posvećivao izumima, prijavivši za života ukupno 1.069 patenata.

U njegove zapaženije pronalaske spadaju mikrofon s ugljenikovim granulama, za poboljšanje Belovog telefona, fonograf (naprava za snimanje zvuka na bubanj prevučen folijom, pronađen 1877) i električna sijalica. Sijalica je zahtevala testiranje s neuobičajeno velikim brojem pokušaja i grešaka i upotrebu preko 6.000 supstanci dok nije otkrio karbonizovano bambusovo vlakno koje je u vakuumu svetlelo preko 1.000 sati. To je sa svoje strane vodilo poboljšanim generatorima električne struje (Edison je njihovu efikasnost povećao od 40% do preko 90%), kablovima za struju, električnom metru, i revolucionisalo osvetljenje u domaćinstvu i javno snabdevanje električnom strujom.

Tokom rada na sijalici otkrio je i Edisonov efekat, činjenicu da električna struja teče od zagrejanog vlakna ka obližnjoj elektrodi ali ne i u obrnutom smeru, što je kasnije predstavljalo osnovu za termojonsku diodu. Edisonov uticaj na život u 20. veku bio je ogroman, a njegova slava plodnog inventivnog genija ostaje bez premca.


Dječije doba[uredi - уреди | uredi izvor]

Tomas Alva Edison rodio se 1847. godine u malom gradiću na obali jezera Iri zvanog Milan. Rođen je godinu prije nego što je Kalifornija pala u veliku zlatnu groznicu jer je saznala za bogatstva SAD-a. Majka zvana Nensi se brinula ta Tomasa jer joj je smrt uhvatila već dva mala djeteta. Kada se Tomas rodio mislio je da je i on bolesan zbog neprirodno velike glave i da pati od bolesti zvane moždani edem. Majka i otac Semjuel mislili su ipak da je njihovo 7. dijete ipak u redu. Velika razlika u godinama između njega i njegove dvojice starije braće, kao i dvije sestre, doprinijela je tako da je Tomas rijetko izlazio iz kuće. Edison je porijeklom iz Holandije. Njegovi preci su se bili preselili u Ontario i držali tamo hotel, ali ih je gradonačelnik protjerao iz Toronta zbog ratnih razloga. Tomas je kada je bio mali bio veoma znatiželjno dijete. Želio je da iskusi neke nove stvari. Kada je napunio 7 godina roditelji su ga upisali u školu(crkvu). Ali je tamo loše pohađao nastavu. Izbacili su ga nakon 3 mjeseca sa razlogom jer je ometao nastavu i bio je loše znao. Nije znao ni koliko je 1x1. Svi su mu se u školi sprdali i zvali ga šupljoglavim, smijali mu se zbog njegove velike glave. Kada je izbačen počeo je da ide u biblioteku i tamo da stiče znanje.