Third Man Out

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Third Man Out
Žanrkriminalistički film
detektivski film
RežijaRon Oliver
ScenarioRichard Stevenson (knjiga)
Mark Saltzman
UlogeChad Allen
Sebastian Spence
Jack Wetherall
Woody Jeffreys
Premijera2005.
Jezikengleski jezik
Trajanje98 min.
DržavaSjedinjene Američke Države SAD / Kanada
Kompanija
Distributerhere!
TLA Releasing (DVD)
Hronologija
Prethodni: Naredni:
Shock to the System
Third Man Out na Internet Movie Database

Third Man Out je televizijski gej kriminalistički film snimljen po istoimenom romanu Richarda Stevensona iz serijala detektivskih romana sa Donaldom Stracheyem kao glavnom protagonistom. Scenario prema knjizi je napisao Mark Saltzman, a režiju je radio Ron Oliver. Film je premijerno prikazan na televiziji here!.

Radanja[uredi | uredi kod]

Privatni detektiv, Donald Strechey (Chad Allen) odlazi u bolnicu gde treba da se sretne sa svojim novim klijentom. Na ulazu sreće svog životnog partnera, Tima Callahana (Sebastian Spence), koji je došao sa svojom šeficom, senatorkom države New York, u posetu katoličkom biskupu McFeeu, u čijoj nadležnosti se nalazi i crkva St. Michael. Eddie Santin (Woody Jeffreys) odvodi Donalda u sobu u kojoj je njegov novi klijent – kontroverzni gej aktivista, John Rutka. Rutka nije popularan u gej zajednici, jer objavljuje tzv. "Rutka's Report" na internetu u kome outuje uvažene javne ličnosti koje u javnosti nastupaju sa protivljenjem LGBT pravima. Rutka želi da angažuje Donalda da bi istražio ko je pokušao da ga ubije prethodne noći. Donald najpre odbija da prihvati njegov slučaj, ali kasnije podleže nagovaranjima i prihvata da radi za njega.

Narednog dana Donald posećuje Rutku u njegovoj kući i ovaj mu pokazuje prostoriju u kojoj čuva dokumenta o njegovim bivšim i budućim žrtvama outovanja. Jedan od njih je Bruno Slinger, državni političar koji je glasao protiv istopolnih brakova, ali za koga Rutka ima fotografije koje dokazuju da ima seksa sa muškarcima. Dok oni razgledaju fajlove u Rutkinoj kući izbija požar. Međutim, Donald počinje da sumnja da Rutka i njegov momak, Eddie sami izvode ove napade i konačno odbija da dalje radi na ovom slučaju.

Narednog jutra saznaje preko televizije da je Rutka ubijen i Donald se počinje da traži njegovog ubicu. Od Eddiea saznaje da su samo tri osobe mogle da budu outovane u narednom Rutkinom izveštaju: političar Bruno Slinger, voditelj emisije za decu na lokalnoj televiziji, Ronnie Linkletter i treća osoba čije ime ne zna, a koga je Rutka opisivao kao "najveće licemerno đubre". Tokom istrage saznaje da su Linkletter i Slinger povezani i da se tajno susreću u hotelu, kao i da se Linkletter susretao sa još jednim muškarcem u jeftinom motelu, koji je bio povređen prilikom poslednjeg susreta tako što se ogledalo sa plafona srušilo na njega.

Jedan od Slingerovih ljudi napada Tima i pokušava da pronađe dokumenta koji dokazuju da je Slinger gej. Odlazeći iz bolnice u kojoj je Tim smešten, Donald je takođe napadnut i odvode ga da se susretne sa Slingerom. Posle razgovora Slinger ga pušta da ode, ali Donald ne saznaje ko je bio čovek koji je povređen u motelu. Saznaje, međutim, da su i Linkletter i Rutka bili u horu crkve St. Michael.

Podela uloga
Glumica/glumac Lik Napomene
Chad Allen Donald Strachey
Sebastian Spence Timothy Callahan
Jack Wetherall John Rutka
Woody Jeffreys Eddie Santin
Sean Young Ann Rutka
Alf Humphries Otac Morgan
Daryl Shuttleworth Detectiv Sean "Bub" Bailey
Matthew Rush Dik Steele
Nelson Wong Kenny Kwon
Sean Carey Ronnie Linkletter
John Moore Bishop McFee
David Palffy Bruno Slinger

Donald odlazi po Tima u bolnicu, gde sreće biskupovog rođaka, od koga saznaje da je biskup odlazio u motel i da je on taj koji je doživeo nesreću sa ogledalom. Koristeći lično poznanstvo, Donald sreće sveštenika Morgana od koga želi da sazna ko je bio parohijski sveštenik u vreme kada je Rutka bio u crkvenom horu. Otac Morgan pokušava da pobegne, ali ga ispred crkve već čeka policija i hapse ga ne samo zbog pokrivanja seksualnih zločina biskupa McFeea, već i zbog ubistva Johna Rutke.

Na sahrani Rutke, Donald saznaje da je Rutka platio životno osiguranje neposredno pre ubistva i da je kao korisnika osiguranja naveo Eddiea. Postavši sumnjičav, Donald kreće za Eddiem, koji je rekao da se vraća za New York i sreće ga na aerodromu. Na njegovo iznenađenje pred Eddija sreće i Rutku. Rutka mu objašnjava svoj plan da inscenira svoje ubistvo kako bi smestio ocu Morganu i konačno razotkrio biskupa McFeea kao pedofila, kao i da uzme pare od osiguranja kojima bi pokrenuo mrežu jevtinih lekova za AIDS u Meksiku. On je svestan da je outovanje izgubilo težinu jer je porasla tolerancija prema različitim seksualnim orijentacijama i zato je morao da smesti ubistvo. Takođe, saopštava da Eddie nije u tome učestvovao i da je zaista mislio da je Rutka mrtav, jer je bilo potrebno da njegove emocije budu uverljive kako bi celo ubistvo bilo uverljivo. Donald je besan i želi da prijavi Rutku, ali se predomišlja kada mu Rutka kaže da je i on sam bio žrtva biskupa McFeea kada je imao svega 9 godina. Ipak, Rutka mu kaže da može da prijavi da je Rutka još živ, kako Morgan ne bi bio osuđen za zločin koji nije počinio. Na kraju, Rutka mu kaže da je imao dokumenta i o njemu. Saznaje se da je Donald bio u vojsci iz koje je časno otpušten kada je uhvaćen u krevetu sa nekim poručnikom, koji je dobio mnogo težu kaznu, kao žrtveni jarac za obojicu.

Nastavak[uredi | uredi kod]

Tema koja je započeta u filmu, a koja se tiče Donaldovog služenja u vojsci iz koje je otpušten zato što je gej dalje se razrađuje u filmu Shock to the System.

Razlike u odnosu na knjigu[uredi | uredi kod]

Iako je film prva ekranizacija knjige iz serijala o detektivu Donaldu Stracheyu Richarda Stevensona, ovo nije prva knjiga u serijalu.

Napravljene su manje izmene u odnosu na roman. Kada je roman objavljen internet još nije bio u širokoj upotrebi i Rutka je objavljivao štampanu verziju izveštaja u kojoj je outovao homofobe, pod nazivom "Queerscreed". U filmu ovaj izveštaj je dostupan preko interneta i zove se "The Rutka Report".

Spoljne veze[uredi | uredi kod]