Therion

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Therion
Muzički rad
Period aktivnosti1987. -
Žanrsymphonic metal
Članovi
Trenutni članoviChristofer Johnsson
Kristian Niemann
Johan Niemann
Petter Karlsson

Therion je švedski symphonic metal bend osnovan 1987. u Upplands Väsbyu. Ime duguje grčkoj riječi therion (θηρίον), što znači zvijer. Tekstovi su im inspirirani različitim mitologijama te ispunjeni okultizmom, magijom i drevnom tradicijom i pisanjem.

Životopis[uredi | uredi kod]

1987. godine Christofer Johnsson osniva bend pod nazivom Blitzkrieg. Nakon kratkog vremena bend mijenja ime najprije u Megatherion, a zatim u Therion (zvijer) i posvećuje se death metalu. Prvobitna postava benda se mijenjala nekoliko puta, a jedino je Christofer ostao član od početka. Tako se pokazao kao najvažniji član benda, na čiju inicijativu je bend i osnovan, a pored toga on je vokal, gitarist, klavijaturist i tekstopisac na svim do sada snimljenim albumima.

1989. godine izdaju 2 demo snimke: Paroxysmal Holocaust i Beyond The Darkest Veils Of Inner Wickedness koji postižu velik uspjeh. Sljedeće izdanje je bio Mini CD Time Shall Tell nakon kojeg potpisuju ugovor za englesku izdavačku kuću Deaf Records. Prvi pravi album snimljen je u Stockholmu u srpnju 1990. godine pod nazivom Of Darkness..., a izdan naredne 1991. godine. Reakcija publike na prvi album je bila veoma dobra, što je potaklo članove benda da još bolje odrade sljedeći album Beyond Sanctorum, ali ovoga puta za izdavačku kuću Active Records. Drugi je album sniman u prosincu 1991. godine u Monezuma studiju i sadržavao je nove elemente - klavijature i ženski vokal, čime se glazba polako prebacuje na black metal. Mnogi fanovi nisu odobravali uvođenje ovakvih elemenata .

Iz osobnih razloga svi članovi osim Christofera okreću se drugim poslovima, tako da je on bio prisiljen pronaći nove članove. Ponovo mijenjaju izdavačku kuću i priključuju se Megarock Recordsu. 1993. godine izdaju Symphony Masses: Ho Drakon Ho Megas. U to doba bend je imao samo tri člana, no ipak kreću na svjetsku turneju. Njihova prva 3 albuma su svrstana u death žanr zbog samih elemenata koje koriste, no na posljednja dva albuma ipak se osjeća značajan utjecaj black metala, a na posljednjem i gothic metala. Ni izdavačka kuća Megarock Records nije zadovoljila potrebe Theriona, pa napokon potpisuju s moćnom i poznatom njemačkom izdavačkom kućom Nuclear Blast Records. Prvi album u izdanju ove kuće je Lepaca Kliffoth, sniman u Berlinu, a izdan 1995. godine. Therionov put k vrhu gothic i uopće metal scene počeo je albumom Theli iz 1996. godine. Na ovom albumu su prvi put kombinirali elemente klasike i metala i to vrlo uspješno. Na albumu svirali su solisti s mnogobrojnim klasičnim instrumentima kao i veliki zborovi, što je stvorilo specijalnu dimenziju gothic zvuka grupe Therion. Kako su godine prolazile Christofer i njegovi suradnici zvuk su sve više bazirali na klasičnim elementima, ali bez gubitka korijena.

1997. godine snimaju soundtrack za film The Golden Embrace s Barmek Symphony orkestrom i zborom Sjevernonjemačkog radija, s kojim su već surađivali na albumu Theli. Kompozicije korištene u filmu se nalaze na albumu A´arab Zaraq Lucid Dreaming. Prodaja ovog albuma je išla veoma dobro, te 1997. godine Therion sudjeluje na mnogim festivalima po Europi (Ten Years Nuclear Blast, Out of the Dark IV i Dynamo Metal fest). Album Vovin obilježio je 1998. godinu, a na albumu je jedan od ženskih vokala bila Lorentz Aspen iz benda Theatre of Tragedy. Zamjenila je dotadašnju pjevačicu Sarah Jezebel Deva, koja se odličnim glasom izdvajala iz ženskog zbora. Iz tog je razloga Sarah pjevala i u duetu, a i kao solo i sopran. Sarah je poznata kao svjetski vokal koji je doprinosio boljem zvuku bendova Covenant i Cradle of Filth. Album Vovin se opisuje kao vrlo melodičan album s elementima opere, a takav album su mnogi dugo očekivali. Od tada kreću sve bolji i bolji albumi. 1999. godine izdaju Crowning of Atlantis, a albumom Deggial iz 2000. godine Therion postiže najveći uspjeh do tada. Pozicija na kojoj su se nalazili u mnogim zemljama (Njemačka, Finska, Poljska) potvrdila je njihov moćan status na svjetskoj metal sceni. Deggial ubrzo postaje najbolje izdanje s najboljom produkcijom na kojoj su bili prisutni mnogi različiti instrumenti i zborovi koji su postajali sve jači i jasniji.

2001. godine na scenu stupa njihov sljedeći, album Secret of the Runes. Koncept albuma je veoma složen i govori o Vikinzima i njihovoj mitologiji. U njihovoj mitologiji postoji sveto drvo zvano Yggrasil koje sadrži 9 manjih svjetova o kojima i govori album. Svaka pjesma govori o jednom svijetu i svaku pjesmu prati uvodna priča (samo u tekstovima) koja približava tematiku slušatelju. Na albumu se također nalaze i dvije obrade, (ABBA i Scoprions). Na svakom novom albumu još od samog početka karijere ovog benda, mogu se uočiti novi elementi, čisti vokal, zatim arapska folk muzika, klasični i industrial elementi i mnogi drugi. Ubrzo je uslijedila svjetska turneja te je Therion izdao live izdanje Live in Midgård. Nakon turneje prionuli su na posao na kojem je sudjelovao čak 171 glazbenik i rezultat toga bila su dva albuma – Sirius B i Lemuria koji su pušteni u prodaju zajedno 2004.

Taj album odiše sasvim novim elementima, ponajprije laganim melodijama na aukustičnoj gitari, ali i nekim drugim koji u cjelini tvore jedan od najboljih albuma u kompletnoj diskografiji benda. Godine 2007. izdan je posljednji album Gothic Kabbalah u sklopu kojeg je održana i promotivna turneja. Kako mu naziv govori, pjesme na albumu imaju donekle gotičarsku podlogu iako je ime uzeto iz nekih drugih razloga.

Paris, 22/12/2007.

Sastav[uredi | uredi kod]

Sadašnja postava[uredi | uredi kod]

Bivši članovi[uredi | uredi kod]

Diskografija[uredi | uredi kod]

Demo[uredi | uredi kod]

Albumi[uredi | uredi kod]

Singlovi[uredi | uredi kod]

Kompilacije[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]