Mladost Maksima

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Youth of Maxim)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Mladost Maksima
poster filma
RežijaGrigorij Kozincev
Leonid Trauberg
ScenarioGrigorij Kozincev
Leonid Trauberg
UlogeBoris Čirkov
Valentina Kibardina
MuzikaDmitrij Šostakovič
FotografijaAndrej Moskvin
StudioKinostudija «Lenfiljm»
Datum(i) premijere
27. 1. 1935 (1935-01-27)
Trajanje98 min.
Zemlja Sovjetski Savez
Jezikruski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Vozvrašenije Maksima

Mladost Maksima (ruski: Юность Максима) je sovjetski crno-bijeli film snimljen 1935. u režiji Grigorija Kozinceva i Leonida Trauberga. Radnja se događa u predrevolucionarnom Sank Peterburgu 1910. godine, a naslovni protagonist, čiji lik tumači Boris Čirkov je mladi tvornički radnik koji sticajem okolnosti dolazi u dodir sa zabranjenom Ruskom socijaldemokratskom radničkom partijom te postaje njen aktivist. Originalno je bio zamišljen kao biografski film posvećen sovjetskom partijskom vođi i diplomatu Maksimu Litvinovu, čija je predrevolucionarna biografija bila puna dramatičnih i "filmskih" detalja. Tvorci filma su se na kraju odlučili za fiktivni lik "običnog" ruskog mladića koji postaje uzoran boljševik. Mladost Maksima je nakon premijere bila ispočetka napadnuta u partijskim glasilima, ali su kritike prestale čim je film javno pohvalio Staljin. Mladost Maksima je doživjela ogromnu gledanost, te je dobila nagradu za najbolji sovjetski film na tzv. "nultom" Moskovoskom filmskom festivalu. Pjesma Krutica, vertica šar goluboj iz filma je postala sovjetski i ruski evergrin.

Zbog svoje navodne subverzivnosti i poticanja na revolucionarno nasilje je njegovo prikazivanje bilo zabranjeno u Francuskoj, kao i od vlasti američkog grada Detroita.

Godine 1937. je snimljen nastavak pod naslovom Vozvrašenije Maksima, a 1938. još jedan pod naslovom Viborgskaja storona.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]