The Waste Land

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Waste Land
Autor(i) T. S. Eliot
Država  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Žanr(ovi) poezija
Izdavač Horace Liveright
Datum izdanja 1922
Vrsta medija štampa
Stranica 64 [1]

The Waste Land (sh. Pusta zemlja) je pjesma britanskog pisca T. S. Eliota objavljena 1922. godine, a koja se danas smatra jednim od najuticajnijih i najvažnijih djela moderne književnosti, odnosno poezije na engleskom jeziku.

Radnja pjesme okvirno prati legendu o potrazi za Svetim graalom i Kralju ribara, uz brojne vinjete vezane uz opis suvremenog britanskog društva. Eliot je djelo napunio brojnim aluzijama na prethodna književna djela, prije svega iz zapadnog kanona, ali i reference na budizam i hinduizam. Stil pjesme varira od satire do apokaliptičkih proročanstava. Kritičari su u The Waste Land pronašli odraz autorovog dubokog razočaranja modernom industrijskom civilizacijom, izazvanog kako nedavnim Prvim svjetskim ratom tako i frustrirajućim životom u Londonu gdje je Eliot prije pisanja pjesme radio kao službenik u banci.

Iako je zbog nekih stihova Eliot kasnije postao predmetom optužbi za antisemitizam, The Waste Land je stekla izuzetnu popualrnost te bila često citirana i aludirana u popularnoj kulturi.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Gallup 1969 pp. 29–31, 208

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Tekst

Besplatna e-knjiga: The Waste Land na Projektu Gutenberg

Verzije sa napomenama
Snimke