The Undefeated (film, 1969)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Undefeated
Režija Andrew V. McLaglen
John Wayne (van špice)
Producent Robert L. Jacks
Scenario James Lee Barrett
Uloge John Wayne
Rock Hudson
Muzika Hugo Montenegro
Fotografija William H. Clothier
Montaža Robert L. Simpson
Distribucija 20th Century Fox
Datum(i) premijere
27. novembar 1969 (1969-11-27)
Trajanje 119 min.
Zemlja  SAD
Jezik engleski
Budžet 7,115.000 $[1]
Bruto prihod $8,000.000 $[2]

The Undefeated (sh. Neporaženi) je američki western film iz 1969. godine. Redatelj mu je bio Andrew McLaglen a film je zapamćen po glavnim ulogama Johna Waynea i Rocka Hudsona. Radnja filma se zbiva tijekom francuske intervencije u Meksiku. Sam film ima neskrivenu poruku pomirbe sjevernih i južnih država SAD-a koje je građanski rat 1861.-1865. bio duboko podjelio.

Sadržaj[uredi - уреди | uredi izvor]

Nedugo nakon završetka američkog građanskog rata 1865., unionistički pukovnik John Henry Thomas (John Wayne) napušta vojsku sa grupicom svojih vojnika kako bi se na jugozapadu SAD-a bavio lovom na divlje konje i prodavao ih američkoj vojsci. James Langdon (Rock Hudson), pukovnik poražene vojske Konfederacije spaljuje svoju plantažu, kako ne bi pala u ruke grabljivim špekulantima sa Sjevera, i vodi svoje vojnike sa njihovim obiteljima u Meksiko, gdje im je dopušteno naseliti se pod okriljem meksičkog cara Maksimilijana. Thomas prikuplja 3000 konja ali na mjesto sastanka sa predstavnicima vlade SAD-a dolaze francusko-meksički izaslanici cara Maksimilijana, koji mu nude da od njega otkupe sve konje. Thomas isprva odbija, ali kasnije pristaje nakon što mu vladini predstavnici ponude manju cijenu nego Maksimilijanovi izaslanici. Obje grupe, i Langdonovi i Thomasovi ljudi, prelaze Rio Grande i uskoro nakon što se susretnu, bivaju prisiljeni zaboraviti stare nesuglasice i surađivati kako bi se obranili od razbojnika i meksičkih revolucionara te stigli na cilj.

Uloge[uredi - уреди | uredi izvor]

Zanimljivosti[uredi - уреди | uredi izvor]

Film je zapravo fiktivna interpretacija puta konfederalnih generala Josepha Orvillea Shelbyja i Sterlinga Pricea i njihovih ljudi u Meksiko po završetku rata. Nakon predaje generala Leeja u travnju 1865., Shelby i Price i njihovi vojnici su odbili položiti oružje i prešli u Meksiko, gdje su ponudili svoje usluge caru Maksimilijanu kao svojevrsna "legija stranaca". Maksimilijan ih je odbio uključiti u svoju vojsku ali im je dodjelio zemlju za naseljavanje kod Vera Cruza.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p255
  2. "The Undefeated, Box Office Information". The Numbers. http://www.the-numbers.com/movies/1969/0UNDF.php. Pristupljeno May 26, 2012. 
  • O'Flaherty, Daniel C. General Jo Shelby: Undefeated Rebel, University of North Carolina Press, 1954; ISBN 0-8078-4878-6; republished, 2000.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]