The Three Musketeers (film, 1973)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Three Musketeers
RežijaRichard Lester[1]
ProducentAlexander Salkind
Ilya Salkind[2]
Pierre Spengler
ScenarioGeorge MacDonald Fraser
PredložakTri mušketira; autor:
Alexandre Dumas père
UlogeOliver Reed
Charlton Heston
Raquel Welch
Faye Dunaway
Richard Chamberlain
Frank Finlay
Michael York
Christopher Lee
MuzikaMichel Legrand
FotografijaDavid Watkin
MontažaJohn Victor Smith
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
11. 12. 1973 (1973-12-11) (Francuska)
Trajanje105 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
 Španija
 Panama
Jezikengleski
Bruto prihod10,1 mil. $ (SAD i Kanada)[3]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Four Musketeers (1974)

The Three Musketeers (sh. Tri mušketira) je britansko-američko-špansko-panamski historijsko-pustolovni film snimljen u režiji Richara Lestera i premijerno prikazan 1973. godine, poznat kao jedna od najuspješnijih ekranizacija istoimenog romana Alexandrea Dumasa.

Nominalni protagonist, koga tumači Michael York, je mladi plemić iz Gaskonje koji početkom 17. vijeka dolazi u Pariz kako bi se priključio elitnoj jedinici kraljevskih mušketira, te se sticajem okolnosti uključi u sukob trojice njenih pripadnika - koje glume Oliver Reed, Richard Chamberlain i Frank Finlay - sa gardom kardinala Richelieua (čiji lik tumači Charlton Heston. Radnja prikazuje kako d'Artagnan i trojica njegovih prijatelja budu upetljani u Richelieuove spletke protiv kraljice Anne od Austrije (čiji lik tumači Geraldine Chaplin).

The Three Musketeers su originalno bili zamišljeni kao projekt u kome su d'Artagnana i mušketire trebali tumačiti članovi planetarno popularnog rock-benda The Beatles. On se, u međuvremenu, raspao, ali je Lester, koji je ranije bio režirao nekoliko filmova sa njima, zadržao entuzijazam za projekt, koga su, pak, izdašno financirali producenti Alexander i Ilya Salkind. Lester je u film unio veliku dozu humora, ali je svejedno bio izuzetno vjeran izvornom tekstu, a također je uložio i izuzetan trud kako bi što vjernije rekonstruirao čak i najbanalnije detalje života u Francuskoj na početku 17. vijeka. The Three Muskeeters je nakon premijere oduševio i publiku i kritiku. Raquel Welch je za svoj nastup osvojila Zlatni globus za najbolju glumicu u mjuziklu ili komediji.

Međutim, glumci koji su sudjelovali na snimanju se tek nakon premijere doznali da je film, koji se trebao prikazivati "u komadu", zapravo, razdvojen na dvije zasebne cjeline, te da The Three Muskeeters radnjom pokriva prvi dio Dumasovog romana. Drugi dio je pokrio nastavak pod naslovom The Four Muskeeters prikazan sljedeće godine. Glumci su bili razjareni time što su primili honorar za jedan, a zapravo nastupili u dva filma; to je dovelo do tužbe i dugogodišnjeg spora koji će dovesti do uvođenja tzv. "Salkindove klauzule" u ugovore o glumačkim angažmanima, kako bi se takva praksa i mogući nesporazumi ubuduće izbjegli.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Shivas, Mark (1973-08-05). „Lester's Back and the 'Musketeers' Have Got Him”. The New York Times. Pristupljeno 2010-10-10. 
  2. Sloman, Tony (1997-03-25). „Obituary: Alexander Salkind”. Independent (London). Pristupljeno 10. X 2010. 
  3. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p232. Please note figures are rentals accruing to distributors and not total gross.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]