Le Grand Blond avec une chaussure noire

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Tall Blond Man with One Black Shoe)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Le Grand Blond avec une chaussure noire
RežijaYves Robert
ProducentAlain Poiré
Yves Robert
ScenarioFrancis Veber
UlogePierre Richard
Bernard Blier
Jean Rochefort
Mireille Darc
MuzikaVladimir Cosma
FotografijaRené Mathelin
MontažaGhislaine Desjonqueres
DistribucijaGaumont
Datum(i) premijere
6. 12. 1972 (1972-12-06)
Trajanje90 minutes
Zemlja Francuska
Jezikfrancuski
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
Le Retour du grand blond (1974)

Le Grand Blond avec une chaussure noire (sh. Visoki plavokosi muškarac sa jednom crnom cipelom), u Jugoslaviji prikazan kao Plavi violinist sa jednom crvenom cipelom, je francuska filmska komedija snimljena 1972. godine u režiji Yvesa Roberta. Naslovni protagonist, koga tumači Pierre Richard, je François Perrin, član orkestra kome su kolege iz šale ukrale jednu cipelu te ga prisilili da na aerodrom dođe obuven u jednu crnu i jednu crvenu cipelu, a što slučajno opazi francuski obavještajac (čiji lik tumači Paul Le Person) te ga odluči iskoristiti kao pijuna u kompliciranim spletkama između dvojice zavađenih obavještajnih šefova (čije likove tumače Michel Duchassoy i Jean Rochefort). Radnja prikazuje kako on postaje predmetom intenzivnog praćenja od strane agenata uvjerenih da je riječ o vrhunskom obavještajcu, a što dovodi do niza apsurdnih situacija, dodatno kompliciranih time što održava tajnu ljubavnu vezu sa kolegicom (čiji lik tumači Colette Castel) koja je istovremeno supruga njegovog najboljeg prijatelja (čiji lik tumači Jean Carmet).

Le Grand Blond, koji je kombinirao crni humor, slapstick i parodiju špijunskog žanra je doživio izuzetan uspjeh, ne samo kod publike nego i kod kritike. Mireille Darc, koja u filmu tumači ulogu femme fatale agentice, je u njemu ostvarila veliki uspjeh, ali još više i Pierre Richard kome je uloga Perrina predstavljala najuspješniju u cijeloj karijeri. Film je prikazan na Berlinaleu gdje je osvojio Srebrni medvjed. Scenarist Francis Veber je zahvaljujući Grand Blond nastavio karijeru tokom koje će napisati scenarije za niz uspješnih i hvaljenih komedija.

Godine 1974. je snimljen nastavak pod naslovom Le Retour du grand blond. U SAD je godine 1985. snimljen remake pod naslovom The Man with One Red Shoe gdje je naslovni lik tumačio Tom Hanks.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]