The Adventure of the Speckled Band

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Speckled Band)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Speckled Band"

Sidney Paget: "Holmes je snažno zamahnuo"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1892.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Adventures of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena travanj 1883.
Klijent(i) Helen Stoner
Zločinac/ci Dr. Grimesby Roylott

"The Adventure of the Speckled Band" (srpskohrvatski: Šarena vrpca) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu. Isprva objavljena u Strandu, u veljači1892. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, "The Speckled Band" je osma od dvanaest kratkih priča iz zbirke The Adventures of Sherlock Holmes. Ova priča je jedna od tek četiri priče o Holmesu koja se može definirati kao misterij zatvorene sobe. U New York Worldu, priča je izdana pod naslovom "The Spotted Band". Doyle je kasnije izjavio kako smatra da mu je ovo najbolja priča.

Zanimljivo je kako je Doyle napisao i producirao dramu temeljenu na priči, koja je premijerno izvedena 1910. godine u Londonu. Drama, izvorno nazvana The Stonor Case, razlikuje se od priče u nekoliko detalja, primjerice u imenima likova.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Dr. Grimesby Roylott, vlasnik starog imanja Stoke Moran, tjera Helen Stoner da spava u točno određenoj sobi na imanju. Uz činjenicu da je u toj sobi, pod sumnjivim okolnostima, nedavno umrla Julia, Helenina sestra blizanka (njezine posljednje riječi bile su "Vrpca! Šarena vrpca!"), soba vrvi neobičnim detaljima i Helen Stoner nije u stanju mirno zaspati u njoj. Kada posjećuje Sherlocka Holmesa, govori mu kako noćima čuje niskofrekventni zvižduk popraćen metalnim zvukom, ali naizgled se ništa ne događa. U sobi, iznad kreveta, nalazi se i uže za zvono, ali ono nije u funkciji te vodi do ventilacijskog otvora na zidu sobe. Zanimljiva činjenica je i da je Helenin krevet fiksiran na podu i ne može se pomicati. Helen sumira kako smatra da su cigani, kojima je Roylott unajmio sobe kako bi dobio novca, a koji nise šarene vrpce, ubili njezinu sestru. Napominje kako Roylott na imanju drži geparda i pavijana, egzotične ljubimce koje je donio iz Indije.

Nakon što Helen ode, Roylott upada u Baker Street i zahtijeva od Holmesa da mu kaže što je Helen rekla, što Holmes, dakako, odbija. Kako bi ga zastrašio, Roylott uzima žarač i savija ga golim rukama, prijeteći Holmesu da se ne petlja u njegove poslove. Ipak, Holmes nije impresioniran te bez većih poteškoća vrati žarač, također golim rukama.

Nakon što je sredio da Helen provede noć u drugoj sobi, Holmes odlazi s Watsonom u Stoke Moran i ušulja se u njezinu sobu. Evidentno je da je Holmes već riješio slučaj te da je cijela scena pripremljena kako bi provjerio svoju teoriju. Kao i obično, Holmes je u pravu. "Šarena vrpca" koju je spominjala Julia Stoner je zapravo "močvarna guja", najubojitija zmija u Indiji (naziv je izmišljen te se vjerojatno odnosi na vrstu Naja naja). Dr. Roylott je dresirao zmiju da na njegove zvukove prođe kroz ventilaciju i ode u susjednu sobu. Rizik je postojao jer zmija nije uvijek grizla, ali je te večeri ubila Juliju Stoner, a isto bi se dogodilo i s Helen.

Kada zmija uđe u sobu, Holmes ju napadne štapom i otjera natrag kroz ventilaciju prema dr. Roylottu. Ubrzo se čuje krik te Holmes i Watson nalaze zmiju omotanu oko glave doktora Roylotta - znak pobjede nakon što ga je ubila ubrizgavanjem otvora u njega. Holmes mračno komentira kako je indirektno odgovoran za smrt dr. Roylotta, ali kako neće osjećati preveliku grižnju savjesti zbog toga.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]