The Razor's Edge (1984)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Razor's Edge
filmski poster
RežijaJohn Byrum
ProducentRob Cohen
ScenarioJohn Byrum
Bill Murray
roman
W. Somerset Maugham
UlogeBill Murray
Theresa Russell
Catherine Hicks
Denholm Elliott
MuzikaJack Nitzsche
FotografijaPeter Hannan
MontažaPeter Boyle
DistribucijaColumbia Pictures
Datum(i) premijere19. listopada 1984.
Trajanje128 min.
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
Budžet12.000.000 $
The Razor's Edge na Internet Movie Database

Oštrica britve (engleski The Razor's Edge) američka je drama iz 1984. koju je režirao John Byrum. Glavne uloge tumače Bill Murray, Theresa Russell, Catherine Hicks i Denholm Elliott. Murray je napisao i scenarij, a film je bio njegov osobni projekt u kojem je značajno pomogao pri prikupljanju sredstava za financiranje. Radnja se odvija oko junaka koji traži duhovnost u svojem ispraznom životu nakon što je preživio Prvi svjetski rat. To je druga filmska adaptacija istoimenog romana kojeg je napisao W. Somerset Maugham. Prethodna filmska verzija je puštena u kino distribuciju 1946., a glavne uloge su tumačili Tyrone Power i Gene Tierney.

Radnja[uredi | uredi kod]

Nakon što je njegov prijatelj umro u Prvom svjetskom ratu, imućni Larry se vraća traumatiziran u svoj dom, samo da bi objavio svojoj zaručnici Isabel da planira neko vrijeme samo živjeti od svojeg nasljedstva kako bi razmislio o smislu života. Ne može se više identificirati sa materijalističkim stilom života zapadnog svijeta, odgađa njihov brak i odbija uzeti posao na burzi kojeg mu nudi Henry, otac njegovog prijatelja Grayja. Istodobno, Larryjina prijateljica Sophie odlazi u sretan brak, ali tragično izgubi supruga u prometnoj nesreći. Larry se preseli u Pariz, a Isabel se uda za bogatog Grayja, koji joj osigura imućan život.

Larry radi u jednom rudniku te odluči otići u Indiju. Tamo na jednoj planini pronalazi osobno prosvjetljenje i unutarnji mir. Vraća se u Pariz. Propast burze 1929. uništava Grayja, koji se sa Isabel odseli u Paris kod rođaka, Elliotta. Sophie luta po kafićima u potrazi za alkoholom kako bi smirila svoju ispraznost, pa ju Larry odluči spasiti i oženiti se za nju. Isabel to želi spriječiti te vraća Sophie natrag alkoholu. Sophie biva potom pronađena mrtva. Elliott umire bez da ga itko od njegovih bogatih prijatelja posjećuje. Isabel nasljeđuje njegovu imovinu. Larry se vraća u Ameriku kako bi živio normalan život kao običan radnik.

Glavne uloge[uredi | uredi kod]

Produkcija[uredi | uredi kod]

U intervjuu iz 2006., redatelj John Byrum tvrdi da je kupio kopiju romana Oštrica britve i dao ga prijateljici Margaret Kelley, koja se oporavljala u bolnici nakon poroda. Iduće noći, oko četiri ujutro, zvonio je telefon. Bio je to Margaretin suprug, Bill Murray, te je rekao: "Ovdje Larry, Larry Darrell." Byrum mu je stoga dao glavnu ulogu, koja je trebala biti Murrayjeva prva dramatična uloga.[1] Njih dvojica su išli na turneju po Americi i pisali scenarij koji nije imao nikakve sličnosti sa prvom filmskom adaptacijom romana iz 1946.[1] Murray je čak oproštajni govor u sceni u kojoj je umro Larryjin kolega napisao kao posvetu nedavno umrlom komičaru Johnu Belushiju. Međutim, nitko nije bio zainteresiran za financiranje filma.[1] Najveća pomoć bio je Murrayjev prijatelj, Dan Aykroyd, koji je preporučio da nagovore filmski studio Columbia Pictures da odobre Istjerivače duhova u zamjenu za financiranje Oštrice britve. Tako je Byrumu odobreno režiranje tog drugog filma.[1] Filmske lokacije bile su Francuska, Švicarska i Indija. Čim je završena zadnja klapa Oštrice britve, Murray je ušao u avion radi snimanja Istjerivača duhova.[1]

Oštrica britve snimljena je tijekom ljketa 1984. za veliki proračun od 12 milijuna $. Ipak, dok su Istjerivači duhova postali najkomercijalniji film godine, Byrumov film je zaradio samo 6,5 milijuna $.[1][2] Prema Byrumu, Murray je bio toliko sit filmskog biznisa nakon toga da je otišao u Pariz studirati godinu dana na Sorbonni.[1] Izuzev malog cameo nastupa u filmu Mala trgovina užasa, Murray je izbivao iz filmskog svijeta skoro četiri godine, do 1988. Murray se u jednom intervjuu osvrnuo na rad u ovom filmu:

Na neki način sam se zavarao da će biti veliko zanimanje za film. Napravio sam veliku pogrešku. Studio je htio napraviti moderan film, a ja sam rekao ne, to bi trebao biti povijesni film. Ja sam bio u krivu a oni su bili u pravu. Dan nakon završetka snimanja, rekao sam: "Ako ovo nikada ne izađe van, isplatilo se samo zbog iskustva". I danas tako smatram.[3]

Odjek[uredi | uredi kod]

Kritike su bile podvojene. Roger Ebert je filmu dao 2,5 od četiri zvijezdice: "Mana u ovom filmu je to što je junak previše pasivan, previše sadržan, previše bogat samoironijom da bi nas doista pomeo svojim putem. I to je, bojim se, krivica Billa Murrayja, koji glumi junaka kao da je sudbina komedija a on je ozbiljan čovjek...Film puno više interesira pokazati kako on putuje u Indiju nego što se doista bavi time što je on tamo otkrio."[4] Mike Pinsky je također kritizirao film: "Zapravo, Larry je tako dobar momak prije rata i tijekom svojih putovanja, tako da je Larry nakon Indije zapravo ista osoba kao i Larry prije Indije. Što je naučio? Film zaobilazi ponuditi bilo kakav duhovni uvid kako ne bi uvrijedio nikoga...Najbolje emotivne scene je dobila Theresa Russell. Njen lik Sophie jedini ima nekakvu iskru."[5]

Kritičar Scott Weinberg je napisao malo povoljniju recenziju: "Režiran sa dobrim okom za impresivne eksterijere i nastanjen impresivnim sporednim glumcima (među njima i James Keach, Theresa Russell i Denholm Elliot), Oštrica britve je možda malo rascjepkana i epizodična adaptacija romana, ali je sigurno dovoljno intrigantna da vas drži uključenim solidna dva sata".[6]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 1,5 1,6 „Found in translation - John Byrum revisits The Razor's Edge and Bill Murray's dramatic debut”. sfbg.com. 9. kolovoza 2006. Arhivirano iz originala na datum 2013-04-15. Pristupljeno 18. veljače 2013. 
  2. „The Razor's Edge (1984)”. Box Office Mojo. Pristupljeno 18. veljače 2013. 
  3. Meyers, Kate (19. ožujka 1993). Hail Murray. Entertainment Weekly. Arhivirano iz originala na datum 2011-07-09. Pristupljeno 18. veljače 2013. 
  4. Roger Ebert (1. siječnja 1985). „The Razor's Edge - Review”. Chicago Sun-Times. Pristupljeno 18. veljače 2013. [mrtav link]
  5. Mike Pinsky (22. rujna 2002). „The Razor's Edge - Review”. DVD Verdict. Arhivirano iz originala na datum 2012-12-18. Pristupljeno 18. veljače 2013. 
  6. Scott Weinberg. „The Razor's Edge - Review”. E-Film critic. Arhivirano iz originala na datum 2013-05-14. Pristupljeno 18. veljače 2013. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]