The Adventure of the Norwood Builder

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Norwood Builder)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Norwood Builder"

McFarlane posjećuje Holmesa i Watsona; autor: Sidney Paget
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1903.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Return of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena 1894.
Klijent(i) John Hector McFarlane
Zločinac/ci Jonas Oldacre

"The Adventure of the Norwood Builder" (srpskohrvatski: Norvudski graditelj) je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Premijerno je objavljena u Strandu 1893. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a danas čini sastavni dio zbirke The Return of Sherlock Holmes.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlocka Holmesa i dr. Watsona posjećuje "nesretni John Hector McFarlane", mladi odvjetnik koji je optužen za ubojstvo svog klijenta, Jonasa Oldacrea. McFaralane objašnjava kako se Oldacre pojavio u njegovu uredu samo dan ranije i zatražio od njega da mu sastavi oporuku. Na McFarlanovo iznenađenje, jedini nasljednik bio je upravo on, što je Oldacre objasnio ranijim poznanstvom s McFarlaneovom majkom i neimanjem vlastite rodbine. McFarlane posjetio Oldacrea u Norwoodu kako bi pregledao neke papire. Papiri su čuvani u sefu u sobu u kojoj se dogodilo navodno ubojstvo. McFarlane je Oldacreovu kuću napustio prilično kasno i prenoćio u Norwoodu, a za vijest, kao i činjenicu da ga traži policija, čuo je dok se vozio jutarnjim vlakom. Dokazi protiv njega prilično su čvrsti, no odvjetnik se zaklinje u svoju nedužnost.

Inspektor Lestrade prilično je uvjeren u McFarlaneovu krivnju i svesrdno hvali vlastitu istragu, smatrajući kako je u boljem položaju od Holmesa. Holmes, pak, svoju istragu započinje u Blackheathu (gdje McFarlane radi i živi), a ne u Norwoodu, što zbuni inspektora, ali Holmesu pruži nekoliko interesantnih podataka, uključujući i onaj o Oldacreovoj okrutnosti. To im je potvrdila McFarlaneova majka, koja je upravo tu osobinu navela kao povod za raskid njihovih ranijih zaruka.

Proučavajući rukom napisanu oporuku Jonasa Oldacrea, Holmes zaključuje kako je pisana preko volje, čisto da bude napisana, bez istinskog obraćanja pažnje na sadržaj. Izmjena čitkog i nečitkog rukopisa sugerira Holmesu kako je oporuka sastavljena u vlaku i kako čitki dijelovi predstavljaju točke na kojima se vlak zaustavljao. Lestrade naglašava kako nijedan papir nije ukraden iz Oldacreove sobe, a jedino je McFarlane imao interesa u tome da svi papiri ostanu na mjestu. Nadalje, postavlja se pitanje Oldacreovih neobičnih financijskih transakcija, odnosno velikih svota novca uplaćenih na ime gospodina Cornelius. Holmesa istraga dovodi do zaključka kako Oldacreova kućna pomoćnica zna puno više nego što govori i kako je ona ključ cijele zagonetke, ali ubrzo zaključi kako mu njezina pomoć neće biti toliko neophodna.

Lestradeova istraga dostiže svoj vrhunac kada u Oldacreovoj kući pronađu krvavi otisak palca koji savršeno odgovara McFarlaneu. Ipak, Holmes sumnja u njegovu autentičnost, siguran kako prilikom ranijeg pregleda tog dijela kuće otiska nije bilo. To ga navodi na zaključak kako se priprema nešto prilično zlokobno - naime, McFarlane je cijelo to vrijeme bio u pritvoru, a nakon napuštanja Oldacreove kuće više se u nju nije vraćao, čime Lestradeova teza postaje nemogućom, iako je prilično vjerojatna.

Holmes ubrzo dođe do ispravnog zaključka i u hodniku kuće podmetne malu, kontroliranu vatru i naredi policajcima da uzvikuju "Požar!". Na iznenađenje svih, osim slavnog detektiva, iz skrivene sobe iskače prilično živahan Jonas Oldacre! Policija odmah uhvati prevaranta, koji je sve pokušao prodati pod neslanu šalu, ali mu to nije pošlo za rukom.

Oldacre je cijeli scenarij smislio kako bi se osvetio ženi koja ga je davno odbila, a meta je bio njezin voljeni sin. Holmes zaključuje kako je "gospodin Cornelius" vjerojatno alias Jonasa Oldacrea što ga je planirao uzeti nakon što bi cijeli slučaj bio zatvoren. Na samom kraju, Holmes provocira Lestradea zbog ignoriranja Blackheatha, gdje je slavni detektiv dobio ključne podatke.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]