The Lost World (film, 1925)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Lost World
RežijaHarry Hoyt
ProducentJamie White
Earl Hudson
ScenarioArthur Conan Doyle
(roman)
Marion Fairfax
(scenarij)
UlogeBessie Love
Lewis Stone
Wallace Beery
Lloyd Hughes
Alma Bennett
FotografijaArthur Edeson
MontažaGeorge McGuire
DistribucijaFirst National Pictures
Datum(i) premijere2. veljače 1925.
Trajanje104 min. (originalna verzija)
64 min. (nova verzija)
Zemlja Sjedinjene Američke Države
Jezikengleski
The Lost World na Internet Movie Database

Izgubljeni svijet (engl. The Lost World) američki je pustolovno fantastični crno-bijeli nijemi film iz 1925. kojeg je režirao Harry Hoyt. Snimljen po istoimenoj knjizi koju je napisao Arthur Conan Doyle a glavne uloge tumače Bessie Love, Lewis Stone i Wallace Beery. To je jedan od prvih filmova kinemtaografije u kojem su upotrijebljeni specijalni efekti kako bi se dočarali živi dinosauri, što je imalo veliki utjecaj na kasniji razvoj stop-motion animacije. Zbog "kulturnog, povijesnog ili estetskog značaja", film je 1990. uključen u američki Državni filmski registar.[1]

Radnja[uredi | uredi kod]

Dinosauri u fimu

London. Profesor Challenger je šokirao novinare bizarnim tvrdnjama da Južnoj Americi, u Amazoni, postoje živi dinosauri. Novinar Edward Malone otkrije da te tvrdnje zasniva na dnevniku istraživača Maplea Whitea kojeg je dobio od njegove kćeri Paule.

Mala britanska ekipa predvođena profesorom Challengerom se uputi u Amazonu te stignu do uzvisine na koju se popnu. Tamo uistinu otkriju žive dinosaure na visoravni. No tamo ostanu zarobljeni i opkoljeni od zlih prethistorijskih životinja nakon što jedan Brontosaur baci drvo koje je služilo kao most za izlaz sa uzvisine. Ekipa naiđe na razne dinosaure te mora bježati kako bi spasila život. Ipak, uspiju pronaći izlaz te uloviti jednog Brontosaura i dovesti ga u London. Ipak, dinosaur tamo poludi, izmakne kontroli te napadne prolaznike. Na kraju pobjegne u rijeku Temzu.

Filmska ekipa[uredi | uredi kod]

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Pri premijeri je film trajao preko 100 minuta ali je velik dio bio izgubljen pa je ostala samo verzija u trajanju od 60-ak minuta.[2] Naime, film je snimljen tijekom nijemog razdoblja, a kada je 1927. prvi put predstavljen zvučni film, donijeta je nevjerojatna odluka o uništenju svih primjeraka "Izgubljenog svijeta" pošto su producenti planirali snimiti zvučnu verziju, koja pak nikada nije snimljena.[3] Ipak, 1992. se slučajno otkrio negativ u Češkoj pa se restaurirala stara verzija.
  • Izgubljeni svijet je revolucionirao specijalne efekte upotrebom stop motion animacije, te je tako omogučio nastanak filma King Kong (1933), a taj je pak inspirirao buduči rad Raya Harryhausena.

Popis dinosaura na filmu[uredi | uredi kod]

Kratak isječak iz filma u kojem su uz pomoć vizualnih efekata dočarani dinosauri

Kritike[uredi | uredi kod]

Almar Haflidason je u svojoj recenziji napisao:

"Scenarij je napisan zamorno kako ne bi bilo potrebno upotrijebiti specijalne efekte, no genij Willis O'Brien je stvorio takve uvjerljive filmske dinosaure da su dijelovi scenarija izbačeni kako bi film imao više mjesta za njegov rad. Iako film nije toliko uzbudljiv kao "King Kong", ipak je daleko ispred svojeg vremena".[3]

Ken Hake je također hvalio film:

"Iznimno zabavan, makar nespretan nijemi film sa specijalnim efektima".

Dennis Schwartz je zaključio:

"Veličanstveni specijalni efekti Willisa O'Briena, koji je kasnije učinio isto za "King Konga", čine ovaj film obaveznim gledanjem za filmske povijesničare".

Mark Bourne je napisao:

"Kako se film danas drži? Uglavnom poprilično dobro, pogotovo ako se gleda iz perspektive povijesti kinematografije. Rečenica iz originalne recenzije Life magazina još uvijek vrijedi i danas - Tehnološki gledano, Izgubljeni svijet je veličanstven. Dramaturški, nije ništa osobit".[6]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Films Selected to The National Film Registry, 1989-2010”. Državni filmski registar. Pristupljeno 23. prosinca 2012. 
  2. „The Lost World 1925”. Celulloid Dinosaurs. Arhivirano iz originala na datum 2008-05-11. Pristupljeno 2010-11-22. 
  3. 3,0 3,1 Almar Haflidason (2001-06-25). „BBC - Films - The Lost World”. BBC News. Pristupljeno 2010-11-22. 
  4. Cory Gross. „The Lost World - Marcel Degado”. silentmoviemonsters.tripod.com. Pristupljeno 4. travnja 2013. 
  5. Glut, Donald F.; Brett-Surman, Michael K. (1997). „Dinosaurs and the media”. u: Farlow, James; and Brett-Surman, Michael K. (eds.). The Complete Dinosaur. Bloomington and Indianapolis: Indiana University Press. str. 675–706. ISBN 0-253-33349-0. 
  6. Mark Bourne. „DVD Journal - The Lost World”. DVD Journal. Pristupljeno 2010-11-22. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]