The Killers (film, 1964)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Killers (1964 film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Killers
kino-poster
RežijaDon Siegel
ProducentDon Siegel
ScenarioGene L. Coon
Predložak"The Killers"; autor:
Ernest Hemingway
UlogeLee Marvin
Angie Dickinson
Clu Gulager
John Cassavetes
Ronald Reagan
MuzikaJohn Williams
FotografijaRichard L. Rawlings
MontažaRichard Belding
StudioRevue Studios
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
7. 7. 1964 (1964-07-07)
Trajanje93 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski

The Killers (sh. Ubice) je američki igrani film snimljen 1964. godine u režiji Dona Sigela, poznat po posljednjem glumačkom nastupu budućeg predsjednika Ronalda Reagana, odnosno kao jedino ostvarenje u kome je tumačio lik negativca.

Po žanru je triler, a predstavlja adaptaciju istoimene priče Ernesta Hemingwaya, 1946. godine adaptiranu u istoimeni crno-bijeli film sa Burtom Lancasterom u glavnoj ulozi. Naslovni likovi, koje tumače Lee Marvin i Clu Gulager, su Charlie i Lee, dvojica profesionalnih ubica koje je poslovni čovjek Jack Browning (čiji lik tumači Reagan) unajmio da likvidiraju Johnnyja Northa, bivšeg sportskog vozača (čiji lik tumači John Cassavetes). Radnja prikazuje kako Charlie i Lee obave svoj zadatak, ali ostanu zapanjeni mirnoćom i ravnodušnošću sa kojom je njihova žrtva dočekala svoju sudbinu, te zbog toga nastoje otkriti motiv za ubistvo, a što će ih dovesti do pljačke poštanskog kamiona i Johnnyjeve bivše djevojke Sheile Farr (čiji lik tumači Angie Dickinson).

The Killers je originalno zamišljen, odnosno produciran kao televizijski film, odnosno jedno od prvih ostvarenja takve vrste, koji se trebao emitirati na programu mreže NBC. Snimanje je, pak, bilo pod sjenom atentata na Johna F. Kennedyja, a što je posebno teško pogodilo Dickinson, blisku prijateljicu (a prema nekim navodima i ljubavnicu) ubijenog predsjednika, koja je vijest o tome čula na setu. Nakon što je film dovršen, vodstvo NBC je zaključilo da u filma ima previše nasilja, odnosno da mu je sadržaj previše mračan i depresivan za televizijsku publiku. Umjesto toga je prepušten studiju Universal Pictures koji ga je distribuirao u kino-dvoranama.

The Killers je nakon premijere najviše impresionirao zbog nastupa Leeja Marvina; on je za njega, uz nastup u filmu Cat Ballou, osvojio nagradu BAFTA za najboljeg glumca. Sam Marvin je kasnije tvrdio da mu je ta uloga najdraža u cijeloj karijeri. Sa druge strane je Reagan, prema svjedočenju Kirka Douglasa, The Killers smatrao svojim najmržim filmom; razlog je bio u sceni u kojoj njegov lik mora šamarati Dickinson.

The Killers je kasnije poslužio kao inspiracija za druge sineaste. Godine 1972. je u Italiji snimljen kriminalistički film La mala ordina gdje su Henry Silva i Woody Strode tumačili likove prilično nalik na one u The Killers; slični motivi su kasnije korišteni i u Tarantinovom filmu Pulp Fiction.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]