The Hound of the Baskervilles (film, 1959)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Hound of the Baskervilles
RežijaTerence Fisher
ProducentMichael Carreras
Anthony Hinds
Anthony Nelson Keys
Kenneth Hyman
ScenarioPeter Bryan
PredložakThe Hound of the Baskervilles; autor:
Sir Arthur Conan Doyle
UlogePeter Cushing OBE
André Morell
Sir Christopher Lee
MuzikaJames Bernard
MontažaAlfred Cox
StudioHammer Film Productions
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
4. 5. 1959 (1959-05-04)
Trajanje87 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezikengleski
Bruto prihod1,257.132 prodani kino-ulaznica (Francuska)[1]

The Hound of Baskervilles (sh. Baskervilleski pas) je britanski kriminalistički film snimljen 1959. godine u režiji Terencea Fishera, poznat po tome što se navodi kao jedna od najboljih filmskih ekranizacija romana i priča o Sherlocku Holmesu.

Predstavlja prvu adaptaciju istoimenog romana Arthura Conana Doylea koja je napravljena u boji. Radnja započinje kada Sir Henry Baskerville (čiji lik tumači Christopher Lee zove privatnog detektiva Sherlocka Holmesa (čiji lik tumači Peter Cushing) da mu pomogne istražiti zastrašujuće događaje na porodičnom imanju, a za koga se govori da je pogođeno vjekovnom kletvom.

Film je nastao u produkciji studija Hammer Films, i to nedugo nakon velikih uspjeha koje je Fisher postigao sa horor filmovima o Draculi i dr. Frankensteinu. Producenti su dijelom "reciklirali" setove te angažirali vodeće glumce, nadajući se da će moći započeti još jednu seriju. Scenario je izmijenio dio detalja u odnosu na predložak kako bi ga učinio žanrovski bližim hororu, ali se, sa druge strane, Cushing, kao veliki poklonik Holmesa izuzetno trudio njegov lik učiniti što autentičnijim u odnosu na Doyleovu prozu. The Hound je, također, bio prvi moderni film o Holmesu u kome je njegov pomoćnik (koga tumači André Morell) prikazan kao vrijedni i sposobni pomagač umjesto kao komično "lijevo smetalo".

Publika, međutim, nije imala razumijevanja za Hammerov film u kome nije bilo klasičnih čudovišta pa su producenti zbog odustali od novih nastavaka. Usprkos toga, kritika ga je izuzetno pohvalila te se smatra jednim od najboljih Fisherovih ostvarenja.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]