The General (film, 1926)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The General
kino-poster
RežijaClyde Bruckman
Buster Keaton
ProducentJoseph Schenck
Buster Keaton
ScenarioAl Boasberg
Clyde Bruckman
Buster Keaton
van špice:
Charles Henry Smith
Paul Girard Smith
PredložakThe Great Locomotive Chase; autor:
William Pittenger
UlogeBuster Keaton
Marion Mack
MuzikaCarl Davis (1987)
Robert Israel (1995)
Joe Hisaishi (2004)
FotografijaBert Haines
Devereaux Jennings
MontažaBuster Keaton
Sherman Kell
(obojica van špice)
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
31. 12. 1926 (1926-12-31)
[1]
Trajanje75 min. (ovisi o različitim verzijama)
Zemlja Sjedinjene Države
Jeziknijemi film
engleski titlovi
Budžet750.000 $
Bruto prihod1,000.000 $ (širom svijeta)
The General

General (eng. The General) je američka crno-bijela nijema komedija iz 1927. koju je režirao Buster Keaton, koji je ujedno i glavni glumac u filmu o potjeri dvaju vlakova za vrijeme američkog građanskog rata. "General" se smatra jednim od velikih klasika kinematografije.

Filmska ekipa[uredi | uredi kod]

Režija: Buster Keaton, Clyde Bruckman

Glume: Buster Keaton (Johnny Gray), Marion Mack (Annabelle Lee), Charles Henry Smith (Annabellin otac), Glen Cavender (Kapetan Anderson) i dr.

Radnja[uredi | uredi kod]

Slavna scena raspada mosta sa vlakom

19. stoljeće. Američki građanski rat bijesni a svi se muškarci dobrovoljno javljaju kako bi se prijavili vojsci i pridružili borbi. Kako bi zadivio svoju djevojku Annabelle Lee i njenog oca, mladi Johnny Gray, vozač lokomotive se također odluči prijaviti. No biva odbijen od odbora jer je za državu puno važniji kao vozač lokomotive a Annabelle mu ne vjeruje nego pomisli da je kukavica koja je sve to izmislila kako se ne bi prijavila u vojsku. Jednog dana špijun Unionista otme Johnnyev omiljeni vlak “General” u kojem se ujedno našla i Annabelle. Kako bi ih spasio, Johnny krene za njima u potjeru sa drugim vlakom, "Texasom", naoružan samo sa jednim topom. Unionisti pak bježe jer ne znaju da je Johnny jedini u vlaku tko ih progoni, nego misle da se sa njim nalazi cijela vojska. To shvate tek nakon što su uzaludno bježali kilometrima od njega, na što se ovaj sakrije u šumu. Tamo prečuje za tajni plan o predstojećem napadu Unionista. Johnny oslobodi Annabelle te sa njom pobjegne u vlaku. Unioinisti ih počnu slijediti sa drugim vlakom. Ipak, izgube a Johnny čak i uspije uhvatiti jednog generala kao taoca, za što dobiva priznanja,

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • Buster Keaton je uvijek izjavljivao da mu je ovo najdraži film kojeg je ikada snimio.
  • Film se labavo zasniva na stvarnom događaju.
  • Scena u kojoj vlak propadne sa mostom u završnici je bio najskuplji ikada kadar u eri nijemog filma.

Kritike[uredi | uredi kod]

Skoro svi kritičari su hvalili "Generala". Roger Ebert u svojoj je recenziji napisao: "Keatonovi filmovi imaju takvo dostojanstveno savršenstvo, takvu svježinu spjanja priče, likova i epizoda, da se odvijaju poput glazbe" a Tim Dirks: "Maštovito remek-djelo komedije komičara "kamenog lica", Bustera Keatona, "General" je nijemi epski klasik". Steven D. Greydanus je zaključio: "Film počinje sa jednostavnim, briljantno suzdržanim konceptom i pretvori ga u angažiranu priču koja vas drži na rubu sjedala zbog svojeg uzbuđenja i nevjerojatno koreografiranih kaskaderskih i vizualnih šala". Bob Bloom je samo utvrdio: "Jedna od najboljih komedija svih vremena. To je Keaton u najboljem izdanju".

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „BFI: The General”. bfi.org. Arhivirano iz originala na datum 2012-10-22. Pristupljeno 2010-12-06. 

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]