The Four Musketeers (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Four Musketeers
RežijaRichard Lester
ProducentAlexander Salkind
Pierre Spengler
Ilya Salkind
Michael Salkind
ScenarioGeorge MacDonald Fraser
PredložakTri mušketira; autor:
Alexandre Dumas père
UlogeOliver Reed
Charlton Heston
Raquel Welch
Faye Dunaway
Richard Chamberlain
Frank Finlay
Michael York
Christopher Lee
MuzikaLalo Schifrin
FotografijaDavid Watkin
MontažaJohn Victor Smith
Distribucija20th Century Fox
Datum(i) premijere
31. 10. 1974 (1974-10-31) (Zapadna Njemačka)
Trajanje108 min.
Zemlja Ujedinjeno Kraljevstvo
 Sjedinjene Države
 Španija
 Panama
Jezikengleski
Bruto prihod8,760.000 $ (SAD i Kanada)[1]
Kronologija
Prethodi: Sl(ij)edi:
The Three Musketeers (1973) The Return of the Musketeers (1989)

The Four Musketeers (sh. Četiri mušketira) je britansko-američko-špansko-panamski historijsko-pustolovni film snimljen u režiji Richara Lestera i premijerno prikazan 1974. godine. Predstavlja adaptaciju Tri mušketira, popularnog romana francuskog pisca Alexandrea Dumasa, odnosno nastavak istoimenog popularnog filma iz 1973. godine.

Radnja filma se uglavnom temelji na drugom dijelu Dumasovog romana, te je smještena u period Anglo-francuskog rata od 1627. do 1629. godine. Naslovni protagonisti su grupa francuskih Kraljevskih mušketira na čelu sa mladim d'Artagnanom (koga tumači Michael York, koji se suočavaju sa osvetom zle Milady De Winter (čiji lik Fay Dunaway) čije su planove zaustavili u prethodnom nastavku, a koja ne preza od ničega da bi ih uklonila, bilo fizičkom likvidacijom bilo tako što njima nastoji podmetiti vlastite zločine.

I The Three Muskeeters i The Four Musketeers su originalno trebali biti jedan film za prikazivanje "u komadu". Međutim, tokom snimanja su producenti braća Salkind zaključili da bi ga bolje bilo distribuirati u dva zasebna dijela, odnosno kao dva zasebna filma. Usprkos toga, kritičari su primijetili da je drugi dio, prije svega zato što se čvršće drži Dumasovog predloška i njegovih tragičnih elemenata, mnogo mračniji. U njemu je također daleko veći naglasak stavljen na historijsku, odnosno političku pozadinu zbivanja, što uključuje ne samo dvorske intrige, nego i tadašnje religijske sukobe u Evropi. Autori filma su u tom smislu inzistirali na autentičnosti više od samog Dumasa.

Film je postigao komercijalni uspjeh, ali i izazvao tužbu glumaca koji su uzeli honorare za jedan, a poslije shvatili da nastupaju u dva filma. Ona je riješena u njihovu korist, ali i tako što je američki glumački sindikat Screen Actors Guild uveo tzv. "Salkindovo pravilo" u svoje tipske ugovore kojima bi se trebale spriječiti slične nedoumice u budućnosti.

Godine 1989. je snimljen nastavak pod naslovom The Return of the Musketeers koji je ponovno okupio glumačku ekipu i koji se temelji na Dumasovom romanu Dvadeset godina kasnije.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Solomon, Aubrey. Twentieth Century Fox: A Corporate and Financial History (The Scarecrow Filmmakers Series). Lanham, Maryland: Scarecrow Press, 1989. ISBN 978-0-8108-4244-1. p233.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]