The Fly (Langelaan)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

The Fly (sh. Muha) je science fiction priča anglo-francuskog pisca Georgea Langelaana, originalno objavljena u časopisu Playboy u junu 1957. godine i poznata kao predložak za serije SF-filmova.

Naslovni lik je André Delambre, briljantni naučnik koji je izradio uređaj za teleportaciju te koji ga eksperimentalno primijeni na sebi, a pri čemu se slučajno zajedno sa njim bude teleportirana muha od koje preuzme dijelove anatomije i počne se pretvarati u čudovište. Radnja se prikazuje iz perspektive njegovog brata Françoisa koji postepeno otkriva istinu tokom istrage protiv Andréove supruge Helene koja je ubila svog muža nakon što je svjedočila njegovoj transformaciji.

The Fly je proglašen najboljom pričom objavljenom u Playboyu za godinu 1957. Odmah je privukao pažnju hollywoodskih producenata, te je tako 1958. snimljen istoimeni film koji se smatra jednim od klasika SF-žanra. Potom su snimljena još dva nastavka Return of the Fly iz 1959. i Curse of the Fly 1965. godine. Godine 1986. je u režiji Davida Cronenberga snimljen remake pod naslovom The Fly, a potom i nastavak pod naslovom The Fly II 1989. godine. Po motivima filma iz 1986. je kanadaki kompozitor Howard Shore napisao istoimenu operu premijerno izvedenu 2008. godine.

Na srpskohrvatskom govornom području je prvi put objavljen 1970-ih u zagrebačkom časopisu Sirius.

Povezano[uredi | uredi kod]