The Flintstones

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Porodica Kremenko
The Flintstones

Logo
Format animirani film/komedija
Trajanje 30 minuta
Autor(i) William Hanna i Joseph Barbera
Razvoj William Hanna i Joseph Barbera
Izvršni producent(i) William Hanna i Joseph Barbera
Glume Alan Reed (glas Freda)
Jean Vander Pyl (glas Wilme)
Mel Blanc (glas Barneya)
Bea Benaderet (glas Betty, sezone 1-4)
Gerry Johnson (glas Betty, sezone 5-6)
Država porijekla Sjedinjene Američke Države SAD
Jezik engleski
TV kuća ABC
Emitiranje 30. 9. 1960.–1. 4. 1966.
Broj epizoda 166
Članak o seriji na IMDb-u

The Flintstones, poznati i pod nazivom Obitelj Kremenko i Porodica Kremenko, je američka animirana televizijska serija koju je producirala kompanija Hanna-Barbera Productions.

The Flintstones je bila jedna od najuspješnijih animiranih televizijskih serija svih vremena. Slobodno inspirirana igranim sitcomom The Honeymooners iz 1950-ih, The Flintstones su originalno bili prikazivani u američkim elitnim terminima šest sezona, od 1960. do 1966., na TV-mreži ABC. Dok se emisija ispočetka reprizirala preko Screen Gemsa (a kasnije Worldvision Enterprisesa i Turner Program Servicesa), Warner Bros. Television trenutno drži prava na distribuciju (preko roditeljske tvrtke Time Warner koja je kupila Turner).

Pregled[uredi | uredi kod]

Serija je imala radnju smještenu u fiktivni grad Bedrock u eri kamenog doba. Kao takva je predstavljala alegoriju na američko društvo iz sredine i treće četrvtine 20. vijeka; u Flintstoneovoj fantastičnoj verziji prahistorijske prošlosti, dinosauri, sabljozubi tigrovi, mamuti i druge davno izumrle životinje zajedno žive sa pećinskim ljudima čija tehnologija odgovara 20. vijeku, uglavnom kroz korištenje različitih životinja. Likovi voze automobile napravljene od kamena, drva i životinjskih koža te pokretane stopalima. Iako su likovi bili smješteni u kameno doba, to nije spriječilo autore serije da snime božićnu epizodu za vrijeme originalnog emitiranja, isto kao i nekoliko božićnih posebnih emisija u decenijama koje su slijedile.

Jedan od izvora humora u seriji bio je način na koji su životinje korištene za tehnologiju. Na primjer, kada se likovi fotografiju s polaroid kamerom, unutrašnjost kamere pokazuje pticu kako urezuje sliku na kamenu ploču uz pomoć svog kljuna. U stalnom gegu, životinje koje pokreću te naprave bi probile četvrti zid, pogledali direktno u kameru prema publici, slegle ramenima i prozborile "I to je život" ili neku sličnu frazu. Još jedna česta naprava u seriji bio je mladunac mamuta koji se koristi kao usisavač za prašinu. Putovanje u "Hollyrock," parodiju Hollywooda u Kaliforniji, je obično uključivalo "avionski" let—"avion" je u ovom slučaju često pokazivan kao orihaški pterodaktil. (Druga česta imena mjesta su također svojevrsne parodije: San Antonio je postao Sand-and-Stony-o (engleski: Pijesak-i-Kamen-o); država južno od Bedrockove zemlje se zove Mexirock (Meksi-kamen); itd.) Liftove dižu i spuštaju konopci oko brontosaurovih vratova; "automatiske" prozore pokreću majmuni koji žive na rubu okna; ptice služe kao "auto-sirene" te se aktiviraju povlačenje njihovim repivima. Električni brijač je opisan kao školjka u kojoj živi mala buba koja vibrira čim se školjka povlači niz lice lika.

Radnja smještena u kameno doba je omogućila beskonačne gegove i žaoke koje su uključivale kamenje i stijenje u jednom ili drugom obliku, uključujući parodijska imena raznih likova koja sadrže riječ "rock" (kamena); neka od tih imena su posuđena od slavnih ličnosti pa tako postoji "Rock Quarry" ("Rock Kamenolom"), "Cary Granite" ("Cary Granit"), "Stony Curtis" ("Kameni Curtis"), "Ed Sulleystone" (Ed Sullyekamen), "Rock Hudstone", i "Ann-Margrock (Ann-Margkamen)." Ostale slavne ličnosti/parodije u "Flintstonima" su uključivale "Alvin Brickrocka" (Alfred Hitchcock); "Perry Masonerya" (Perry Mason); te novu susjedu "Sam" (Samantha — Bewitched).

Serija je crpila neposrednu inspiraciju iz The Honeymoonersa za glavni kvartet likova: hvalisavog Freda Kremenka i njegovu vječno strpljivu suprugu Wilmu Kremenku (rođenu Slaghoople, iako je Pebble - Šljunak - se povremeno pojavljivao) koji su modelirani prema Kramdenima, te njihove prijateljske susjede Barneya Rubblea i suprugu Betty Rubble (rođena Elizabeth Jean McBricker) modelirani prema Nortonima. Nekoliko odnosa među likovima su također sličili odnosima likova iz The Honeymoonersa, najočitije u Fredovom suparništvu s Wilminom majkom koja je podsjećala na suparništvo Ralpha i Aliceine majke. Kasniji dodaci postavi likova su ukjučivali Flintstoneovu malu kći Pebbles Flintstone i Rubblesovi nenormalno snažnog adoptiranog sina Bamm-Bamm Rubblea. Flintstonovi su imali i kućnog ljubimca dinosaura zvanog Dino (koji je lajao poput psa), dok su Rubblesi kasnije imali kenguroliku životinju zvanu Hoppy. Fred Flintstone je radio u kamenolomu i to za nekoliko šefova, od kojih je najpoznatiji Mr. Slate.

U kasnijim sezonama je postava likova u Flintstonesima proširena te je uključivala Gruesome, neobične sujede (inspirirana tada popularnim sitcomima o čudovištima kao što su The Addams Family i The Munsters), te Velikog Gazooa, aliena prognanog na Zemlju koji pomaže Fredu i Barneyu, često protiv njihove volje. Za Freda i Barneya je koristio izraz "glupaci" ("dumb dumbs").


Primijećeno je kako je Fred Flintstone fizičkim izgledom dosta podsjećao na uglednog britanskog glumca Alana Reeda koji mu je psouđivao glas. Glas Barneyu je dao Mel Blanc, legendarni glumac specijaliziran za glasove u animirianmim filmovima, iako se za pet epizoda druge sezone koristio glumački veteran Daws Butler, u doba kada se Blanc oporavljao od umalo kobnog automobilskog sudara. Sličnosti s The Honeymoonersima su uključivale činjenicu da je Reed svoj glas temeljio na onom koga je koristio Jackie Gleason za lik Ralpha Kramdena, dok je Blanc, nakon sezone korištenja nazalnog, visoko intoniranog glasa za Barneya, počeo koristio stil glasa korištenog od Arta Carneya u njegovom tumačenju Ed Nortona. (1980-ih je Jackie Gleason u intervjuu za Playboy izjavio da je Alan Reed posuđivao glas Gleasonu u njegovim ranijim filmovima, pa je zbog toga razmišljao tužiti Hanna-Barberu zbog kršenja autorskih prava na "The Honeymoonerse", ali je na kraju odlučio od toga odustati.)

Na odjavnoj špici, Fred pokušava izbaciti mačku (zapravo sabljozubog tigra) iz kuće preko noći, ali umjesto toga ostaje zaključan van kuće te počinje vikati kako bi mu supruga otvorila vrata: "Wilma! Hajde, Wilma, otvori ova vrata! Willllll-ma!" U doba kada je pjesma TV-serije "Meet the Flintstones" Arhivirano 2007-06-11 na Wayback Machine-u korištena, Fred je vikao samo: "Willllll-ma!" Iako se mačka, Baby Puss, vidjela u odjavnoj špici svake epizode, rijetko je korištena u zapletima epizoda. Ovaj stalni geg u kojem protagonist serije ostaje bespomoćan u odjavnoj špici svake epizode zahvaljujući nestašluku kućnog ljubimca će Hanna-Barbera ponoviti u TV-seriji The Jetsons u kojoj George Jetson bude uhvaćen u stroj za trčanje koji se pokreće bez kontrole. On (isto kao Fred u svojoj seriji) poziva u pomoć svoju suprugu, tražeći od nje da isključi uređaj, "Jane! Zaustavi ovu ludu stvar!"

Povezano[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]