The Final Countdown (film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostale upotrebe, v. The Final Countdown.
The Final Countdown (film)
Režija Don Taylor
Producent Peter Vincent Douglas
Scenario Thomas Hunter
Peter Powell
David Ambrose
Gerry Davis
Uloge Kirk Douglas
Martin Sheen
Katharine Ross
James Farentino
Ron O'Neal
Charles Durning
Distribucija United Artists
Datum(i) premijere
1. august 1980 (1980-08-01)
Trajanje 103 min.
Zemlja SAD
Jezik engleski

The Final Countdown je američki naučnofantastični film snimljen 1980. godine u režiji Dona Taylora, poznat kao u svoje vrijeme najskuplji film što se bavi putovanjem kroz vreme.

Radnja filma[uredi - уреди | uredi kôd]

Radnja filma počinje u sadašnjosti (1980. godine) na Pacifiku kada prilikom rutinskih manevara američki supernosač USS Nimitz bude zahvaćen neobičnim fenomenom nakon koga se ispostavi da je vraćen u vrijeme, odnosno da se nalazi na istom mjestu, ali u 1941. godini, odnosno neposredno pred japanski napad na Pearl Harbour. Posada na čelu sa kapetanom Yellandom se zbog toga nalazi u dilemi - da li da sa svojom superiornom vojnom tehnologijom napadne japansku flotu i spriječi najveću katastrofu u historiji američke ratne mornarice ili da se uzdrži zbog mogućnosti izazivanja vremenskog paradoksa.

Nastanak filma[uredi - уреди | uredi kôd]

Film je velikim dijelom snimljen na autentičnim lokacijama, tj. na samom nosaču aviona Nimitz, pri čemu je filmašima američka ratna mornarica pružila maksimalnu logističku i tehničku podršku, dajući im na raspolaganje svoje avione i helikoptere. Smatra se kako je razlog za tako opsežnu suradnju bilo nastojanje Pentagona da preko holivudskog spektakla poboljša predodžbu američke javnosti o oružanim snagama, ozbiljno načetu porazom u vijetnamskom ratu i antimilitarizmom baby boomer generacije. Filmaši su se, zauzvrat, nastojali u filmu prikazati mornaricu i njene pripadnike u najboljem mogućem svjetlu. Model suradnje Pentagona i Hollywooda uspostavljen radi filma The Final Countdown je nekoliko godina kasnije daleko uspješnije primijenjen u slučaju filma Top Gun.

Najvažniji glumci[uredi - уреди | uredi kôd]

Komercijalni uspjeh i kritike[uredi - уреди | uredi kôd]

Usprkos visokog budžeta, velikih zvijezda i za svoje vrijeme intrigrantne početne ideje, The Final Countdown je u komercijalnom smislu predstavljao takav promašaj, da je film godinama poslije premijere postao praktički zaboravljen[1]. Uticajni kritičar Roger Ebert je, pak, neuspjeh filma nastojao objasniti lošim scenarijem, odnosno raspletom koji je razočarao gledatelje [2].

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi kôd]