The Emperor Jones (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Emperor Jones (film, 1933))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Emperor Jones
Paul Robeson u sceni filma
RežijaDudley Murphy
ProducentGifford Cochran
John Krimsky
ScenarioDuBose Heyward (screenplay)
PredložakThe Emperor Jones; autor:
Eugene O'Neill
UlogePaul Robeson
Dudley Digges
Frank H. Wilson
Fredi Washington
Ruby Elzy
MuzikaRosamond Johnson
Frank Tours
FotografijaErnest Haller
MontažaGrant Whytock
DistribucijaUnited Artists
Datum(i) premijere
29. 9. 1933 (1933-09-29)
Trajanje80 min.
Zemlja Sjedinjene Države
Jezikengleski
Budžet263.000 $[1]

The Emperor Jones (sh. Car Jones) je američki crno-bijeli film snimljen 1933. u režiji Dudleya Murphyja. Predstavlja adaptaciju istoimene drame Eugenea O'Neilla. Naslovni protagonist, čiji lik tumači Paul Robeson, je američki crnac i osuđenik za ubistvo, koji bježi i zatvora i utočište pronalazi na malom karipskom otoku gdje se stanovnicima nametne kao novi vladar. Radnja prikazuje kako njegova tiranska vladavina dovede do pobune i Jonesovog bijega u džunglu. Zbog korištenja uvredljive riječi "nigger" i scena koje sugeriraju "primitivnost" crnaca, suvremeni kritičari The Emperor Jones smatraju primjerom rasističkih stereotipa i predrasuda. S druge strane je Robeson, koji je isti lik tumačio u kazalištu, zahvaljujući ovom filmu postao jedna od najvećih afroameričkih zvijezda svog doba, a njegov glumački nastup se smatra jednim od najimpresivnijih u tadašnjem Hollywoodu.

Iste godine je postavljena istoimena opera. S obzirom da film sadrži nekoliko muzičkih točaka, često se miješa sa operom.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „THE LASKY PRODUCTIONS.”. Western Mail (Perth, WA : 1885 - 1954) (Perth, WA: National Library of Australia): str. 32. 2 November 1933. Pristupljeno 5. VIII 2012. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]