The Emperor Jones

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. The Emperor Jones (razvrstavanje).
The Emperor Jones

poster za predstavu Federal Theater Projecta iz 1937. godine
Opće informacije
Autor Eugene O'Neill
Žanr tragedija
Jezik engleski
Informacije o premijeri
Premijera 1. novembar 1920.
Neighborhood Playhouse
New York
Mjesto radnje
neodređeni karipski otok

The Emperor Jones (sh. Car Jones) je kazališni komad američkog pisca Eugenea O'Neilla premijerno izveden u New Yorku 1920. godine. Naslovni protagonist je Brutus Jones, američki crnac i osuđenik za ubistvo koji je uspio pobjeći iz zatvora i pronaći utočište na malom zapadnoindijskom (karipskom) otoku gdje je, koristeći neukost tamošnjeg stanovništva, uspio nametnuti za vladara ("cara"). Radnja prikazuje posljedice pobune u kome je zbačen, odnosno njegov bijeg kroz džunglu od strane bivših "podanika".

Predstava u kojoj je O'Neill kombinirao realizam sa ekspresionističkim stilom je toom premijere doživjela veliki uspjeh i od O'Neilla učinila zvijezdu američkog teatra. S druge strane su je obilježili sukobi O'Neilla s afroameričkim glumcem Charlesom Sidneyem Gilpinom koji je inzistirao na odbacivanju uvredljive riječi "nigger" iz teksta. Kada je godine 1924. predstava ponovno postavljena, umjesto Gilpina je naslovni lik tumačio Paul Robeson, kome je to predstavljala jednu od najpoznatijih i najuspješnijih uloga u karijeri.

The Emperor Jones je godine 1933. adaptiran u istoimeni film gdje je Robeson ponovio svoju ulogu, kao i istoimenu operu. Nakon toga je nekoliko puta bila adaptirana za televiziju u SAD i Britaniji.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]


Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]