The Devil and Daniel Webster (novela)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

The Devil and Daniel Webster (sh. Vrag i Daniel Webster) je fantastično-historijska novela američkog književnika Stephena Vincenta Benéta, originalno objavljena u časopisu The Saturday Evening Post. Inspirirana je dijelom legendom o Faustu, a dijelom i pričom The Devil and Tom Walker Washingtona Irvinga. Radnja se događa u Novoj Engleskoj 1840-ih i prikazuje kako siromašni farmer Jabez Stone sklapa ugovor sa Vragom koji mu daje nekoliko godina obilate žetve u zamjenu za dušu, te kako, kada dođe trenutak da Vrag dođe po svoje, Stone odlučuje ugovor osporiti koristeći pravne usluge slavnog političara, oratora i državnika Daniela Webstera; on, koristeći svoje izuzetne talente uspije ishoditi oslobađajuću presudu, ali po cijenu sloma vlastite političke karijere i budućnosti.

Novela, koja je, slično kao i najveći dio Benétovog opusa, imala snažan patriotski naboj, a njeno objavljivanje u jeku Velike depresije i zaoštravanja političke situacije u svijetu pred Drugi svjetski rat, joj je donijelo popularnost sugerirajući da se tadašnji Amerikanci ne smiju, čak ni po cijenu najveći žrtava, lišiti svojih principa. Benét je za nju primio nagradu O. Henry.

Novela je bila ekranizirana nekoliko puta. Godine 1941. je adaptirana u istoimeni hollywoodski film sa Walterom Hustonom i Edwardom Arnoldom u naslovnim ulogama. Godine 1978. je u Kanadi poslužila kao predložak za animirani TV-film The Devil and Daniel Mouse, a 2007. je prikazan Shortcut to Hapiness, film Aleca Baldwina koji Benétov zaplet smješta u milje suvremenog američkog izdavaštva.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]