The Day of the Jackal (film)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Day of the Jackal
RežijaFred Zinnemann
ProducentJohn Woolf
ScenarioKenneth Ross
PredložakThe Day of the Jackal; autor:
Frederick Forsyth
Uloge
MuzikaGeorges Delerue[1]
FotografijaJean Tournier
MontažaRalph Kemplen
Studio
DistribucijaUniversal Pictures
Datum(i) premijere
16. 5. 1973 (1973-05-16)
Trajanje145 min.
Zemlja
Jezikengleski
francuski
Bruto prihod$16,056.255

The Day of the Jackal (sh. Dan Šakala) je britansko-francuski triler film snimljen 1973. godine u režiji Freda Zinnemanna. Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Fredericka Forsytha. Radnja počinje sa spektakuarnim, ali neuspješnim atentatom na francuskog predsjednika Charlesa De Gaullea 1962. godine, nakon čega radikalna francuska organizacija OAS odlučuje za novi pokušaj angažirati vrhunskog profesionalnog ubicu. Protagonist (koga tumači Edward Fox) je Englez sa nadimkom Šakal koji preuzima posao i inzistira na tome da ga izvede potpuno sam, te se za njega temeljito priprema i svoj plan nastoji sprovesti u djelo iako ga cjelokupni francuski policijsko-obavještajni aparat na čelu sa komesarom Lebelom (čiji lik tumači Michel Lonsdale) pokušava zaustaviti.

Slično kao i književni predložak, i The Day of the Jackal je doživio neočekivani, ali izuzetan uspjeh na kino-blagajnama, ali i kod velikog dijela kritičara. To je posebno upalo u oči zbog nedostatka najvećih i najglamuroznijih tadašnjih zvijezda među glumačkom postavom, kao i "suhog", asketskog i gotovo poludokumentarističkog stila kojim je Zinnemann paralelno pratio kako Šakal planira i priprema atentat, kao i reakcije francuskih vlasti koje se gotovo stalno nalaze korak iza njega. Zinnemann se hvalio zbog toga što je, usprkos svega, uspio stvoriti i održati izuzetnu napetost sve do spektakularne i dramatične završnice. Dio kritičara je, pak, uspjeh filma tumačio i time što je lik Šakala prikazan istovremeno kao prilično realistični i uvjerljivi profesionalni ubica, ali i kao svojeglavi individualac koji radi svog posla vješto razbija društvene konvencije, a sa kojim se mogla identificirati antiestablišmentski nastrojena mlađa publika. Edwardu Foxu je uloga Šakala bila najuspješnija i najpoznatija u cijeloj karijeri.

Godine 1997. je u Hollywoodu snimljen remake koji je potpuno promijenio mjesto i vrijeme radnje, odnosno likove. I Zinnemann i Forsyth su se nastojali maksimalno distancirati od tog projekta, pa mu je zbog toga ime promijenjeno u The Jackal.

Uloge[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „The Day of the Jackal”. British Film Institute. Arhivirano iz originala na datum 2015-09-07. Pristupljeno 26. I 2015. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]