The Day of the Jackal

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
The Day of the Jackal
Autor(i) Frederick Forsyth
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Žanr(ovi) špijunski roman/špijunski triler
historijski roman
Izdavač Hutchinson & Co (UK)
Datum izdanja 7. jun 1971
Vrsta medija štampa (tvrdi i meki uvez)
Stranica 358
ISBN 0-09-107390-1
OCLC broj 213704
Dewey Decimal 823/.9/14
LC klasifikacija PZ4.F7349 Day3 PR6056.O699

The Day of the Jackal (sh. Dan šakala) je triler roman britanskog književnika i novinara Fredericka Forsytha objavljen 1971. godine, poznat kao jedno od najuspješnijih i najuticajnijih ostvarenja žanra, odnosno po tome što je stvorilo moderni trend miješanja historijskih činjenica sa fikcijom.

Zaplet započinje sa stvarnim događajima koji su se 1962. godine zbili u Francuskoj, odnosno neuspjelim pokušajem ekstremističke organizacije OAS da ubije tadašnjeg predsjednika Charlesa De Gaullea, a nakon čega je suočena sa brutalnom i efikasnom reakcijom francuskih sigurnosnih službi koja je u njihove redove ubacila niz doušnika; vodstvo OAS-a nakon toga odlučuje ubistvo De Gaullea povjeriti vrhunskom engleskom profesionalnom ubici čiji identitet nije poznat ni vlastima ni njenom članstvu. Radnja paralelno prikazuje detaljne i metodične pripreme anonimnog atentatora zvanog Šakal, kao i napore francuskog policijskog komesara Claudea Lebela da otkrije njegov identitet i zaustavi atentat.

Forsythu je The Day of the Jackal bio prvi roman, a napisao ga je 1970. godine nakon višegodišnjeg boravka u Nigeriji gdje se istakao kao BBC-jev novinar izvještavajući u tamošnjem građanskom ratu. Nakon povratka je svoja iskustva nastojao pretočiti u knjigu The Biafra Story: The Making of an African Legend, ali je ona doživjela neuspjeh kod čitateljstva te Forsytha ostavila bez novaca. The Day of the Jackal je bio napisan prije svega u svrhu rješavanja autorovih financijskih problema, ali je on u njega uložio svoje bogato iskustvo istraživačkog novinara te je fiktivni događaj i likove temeljito isprepleo sa stvarnim ličnostima i događajima, prije svega onima vezanim uz De Gaulleovu Francusku početkom 1960-ih, ali i tadašnju međunarodnu mrežu policajaca i obavještajaca sa kojom se bio upoznao.

Iako su izdavači ispočetka bili skeptični prema Forsythovoj knjizi, smatrajući da čitatelji neće pokazati zanimanje za priču čiji je krajnji ishod poznat - De Gaulle je umro prirodnom smrću tokom pisanja romana - ispostavilo se da je publika fascinirana autorovim vještim miješanjem žanrova, odnosno ispreplitanjem fikcije sa nekim tada aktualnim temamam kao što su nerazjašnjeni atentati, međunarodni terorizam i tzv. "mokri poslovi" svjetskih obavještajnih službi. Roman je, prvo zahvaljujući reklami "od usta do usta", a potom dobrim kritikama, postao bestsleer, a Forsyth nakon toga napisao niz isto tako uspješnih romana koji će ga učiniti jednim od najuglednijih autora špijunskog žanra. Reputaciji romana je nekoliko godina kasnije pomoglo i to što su mediji zloglasnom venezuelanskom ljevičarskom teroristu Ilichu Ramírezu Sánchezu zbog sličnosti sa protagonistom Forsythovog djela nadjenuli nadimak Carlos Šakal.

Godine 1973. je u francusko-britanskoj koprodukciji snimljena istoimena filmska adaptacija u režiji Freda Zinnemaanna sa Edwardom Foxom u glavnoj ulozi, a koja se također smatra jednim od najboljih ostvarenja žanra špijunskog trilera. Godine 1997. je snimljen hollywoodski remake pod naslovom The Jackal u kome je naslovnu ulogu tumačio Bruce Willis, a koji je doživio neuspjeh.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]