The Adventure of the Crooked Man

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Crooked Man)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Crooked Man"

Sidney Paget: "'Gospodin Henry Wood, vjerujem?'"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena ljeto 1888.
Klijent(i) major Murphy
Zločinac/ci Henry Wood

"The Adventure of the Crooked Man" (srpskohrvatski: Grbavac) je jedna od 56 priča o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Priča je premijerno izdana u Strandu 1893. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a danas čini sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. Doyle je priču stavio na petnaesto mjesto od svojih devetnaest najdražih priča.

Slučaj[uredi | uredi kod]

Sherlock Holmes poziva dr. Watsona kako bi mu ispričao o slučaju na kojem radi i kako bi doktor posvjedočio posljednjoj vazi istrage. Pukovnik James Barclay, umirovljeni časnik, pronađen je mrtav u svojoj kući, a njegova supruga Nancy je glavni osumnjičenik. Kobne večeri, Nancy je bila dokasna s prijateljicom, gospođicom Morrison, te se vratila prilično kasno. Nakon povratka, posvađala se sa suprugom u zaključanoj sobi. Ubrzo se iz sobe čuo glasan krik ("David!") i tupi udarac. Kada je posluga provalila u sobu, gospođa Nancy je bila bez svijesti, a pukovnik na podu pokraj kamina, raskrvarene glave.

Holmesa istraga dovodi do zaključka kako je u sobi bila i treća osoba. Ta je osoba sa sobom donijela životinju, poput lasice ili hermelina. Holmes je iz razgovora s gospođicom Morrison dobio podatke o tome što se dogodilo s Nancy - dok su, jedne večeri, bile u crkvi, gdje obavljaju dobrotvorni rad, Nancy je otišla do jednog oronulog grbavca i naglo promijenila ponašanje. Bio je to čovjek kojega nije vidjela gotovo 30 godina. Sljedećega dana, Holmes odlazi do spomenutog "Grbavca" i otkriva kako se zapravo zove Henry Wood i kako je osoba za koju se godinama mislilo da je mrtav. Još dok su boravili u Indiji, Wood i Barclay su se borili za Nancyjinu ruku. Wood je bio u velikoj prednosti, što je Barclayju zasmetalo pa se odlučio riješiti Wooda, poslavši ga u zamku, ali je Wood preživio. Misleći kako je Wood mrtav, Nancy je pošla za Barclayja, ali kada je ponovo vidjela Wooda i saznala istinu, konfrontirala je supruga. Te je večeri Wood došao u Barclayjevu sobu i izazvao šok. Barclay se spotaknuo i fatalno ozlijedio glavu, a Nancy je izgubila svijest. Želio je Wood pozvati pomoć, ali je shvatio da bi se time inkriminirao te je pobjegao. Misterij je tako riješen.

Uzvik "David" evidentno je bila Nancyjina referenca na biblijsku priču o kralju Davidu, koja je bila slična njezinoj životnoj priči.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]