Konformist (film)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice The Conformist (film))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Il conformista
Stefania Sandrelli i Jean-Louis Trintignant u sceni filma
RežijaBernardo Bertolucci
ProducentGiovanni Bertolucci
Maurizio Lodi-Fe
ScenarioBernardo Bertolucci
PredložakIl conformista; autor:
Alberto Moravia
UlogeJean-Louis Trintignant
Stefania Sandrelli
MuzikaGeorges Delerue
FotografijaVittorio Storaro
MontažaFranco Arcalli
StudioMars Film
Marianne Productions
Maran Film
DistribucijaParamount Pictures
Datum(i) premijere
1. 7. 1970 (1970-07-01) (Zapadni Berlin)
Trajanje111 min.
Zemlja Italija
 Francuska
 Zapadna Njemačka
Jezikitalijanski
francuski

Konformist (sh. Il conformista) je italijansko-francusko-zapadnonjemački igrani film snimljen 1970. godine u režiji Bernarda Bertoluccija, poznat kao jedno od najuspješnijih ostvarenja u njegovoj filmografiji, odnosno najuticajnijih filmova svog vremena.

Predstavlja adaptaciju istoimenog romana Alberta Moravije. Protagonist, čiji lik tumači Jean-Louis Trintignant, je službenik rodom iz dekadentne rimske aristokratske porodice koji 1930-ih radi za fašistički režim te pristaje pod krinkom medenog mjeseca sa svojom suprugom (čiji lik tumači Stefania Sandrelli) otići u Pariz kako bi pomogao pri likvidaciji svog bivšeg univerzitetskog profesora, a sada istaknutog vođe antifašističke emigracije. Radnja prikazuje kako u Parizu upoznaje profesorovu lijepu suprugu (čiji lik tumači Dominique Sanda), ali se također suočava sa sjećanjima na traumatične događaje iz djetinjstva koji u pitanje dovode njegovu seksualnost.

Bertoluccijev film je napravljen pod snažnim dojmom nedavnih burnih studentskih demonstracija, ali i dubokog razočaranja što taj pokret nije proizveo nikakvu opipljivu političku promjenu. Bertolucci, koji je bio radikalni ljevičar i marksist je zbog toga bio fasciniran fenomenomn konformizma, odnosno nastojao objasniti zbog čega se čak i oni, koji, poput protagonista, intimno nisu fašisti sa takvim režimima pristaju surađivati.

Konformist je, pak, kritičare oduševio prije svega izvrsnom fotografijom i scenografijom temeljenom na Art Decou, čime su čak i naizgled banalne scene učinjene fascinantnim. Francis Ford Coppola je kasnije tvrdio da je Konformist značajno uticao na njegov opus, te da Kum svoju atmosferu i izgled velikim dijelom duguje upravo Bertoluccijevom djelu.

Uloge[uredi | uredi kod]

Vanjske veze[uredi | uredi kod]