The Concise Encyclopedia of Islam

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ne zamijeniti sa Concise Encyclopaedia of Islam od H. A. R. Gibba i J. H. Kramersa, A Concise Encyclopedia of Islam od G. D. Newbyja ili Encyclopaedia of Islam: New Edition
The Concise Encyclopedia of Islam
Korice
Naslovnica originala
Autor(i)Cyril Glassé
Naslov prijevodaEnciklopedija Islama
PrevodilacFikret Pašanović
Država UK
 SAD
Jezikengleski jezik
Tematikaislamistika
IzdavačUjedinjeno Kraljevstvo Stacey International
Sjedinjene Američke Države Harper & Row i AltaMira Press (Rowman & Littlefield)
Bosna i Hercegovina Libris
Datum izdanja1989.
Datum sh. izdanja2006.
Stranica472
Veličina i masa24,6 x 18 x 5,6 cm
ISBN9780060631239
OCLC broj18741072

The Concise Encyclopedia of Islam (sh. Sažeta enciklopedija islama) je enciklopedija o islamskom svijetu na engleskom jeziku čiji je autor američki naučnik C. Glassé školovan na Univerzitetu Columbia. Knjiga sadrži 1300 članaka o vjerovanjima, ritualima, praksama, molitvi, političkim pokretima, duhovnim i političkim vođama, umjetnosti, arhitekturi, sektama, pravu, socijalnim institucijama, historiji, etnografiji, nacijama, državama, jezicima, nauci, važnijim gradovima i obrazovnim institucijama. Enciklopediju su izvorno 1989. izdali nakladnici Stacey International iz Ujedinjenog Kraljevstva i Harper & Row iz Sjedinjenih Država, doživjela je reizdanje dvije godine kasnije, a američki nakladnik preštampao ju je i na desetu obljetnicu prvog izdanja. Godine 2001. knjiga je ponovo štampana i u Ujedinjenom Kraljevstvu, dok je u Sjedinjenim Državama izdana od strane novog nakladnika AltaMira Press (Rowman & Littlefield) u prerađenoj verziji i pod novim imenom – The New Encyclopedia of Islam (sh. Nova enciklopedija islama). Nova verzija u Sjedinjenim Državama preštampana je 2002., 2008. i 2013., a Stacey Int. štampao ju je 2008. pod starim imenom. Godine 2006., u nakladi bosanskohercegovačkog Librisa i angažmanom F. Pašanovića, izdan je prijevod naslovljen Enciklopedija Islama[1] na bosanskom standardu srpskohrvatskog jezika što predstavlja drugo djelo takve vrste na Balkanu nakon Leksikona islama[1] (od N. Smailagića, 1990.). Izdanje prijevoda razlikuje se od originala u više aspekata, npr. izbačeni su predgovor profesora Hustona Smitha i razne izvorne karte i tabele, dok je uključen velik broj ilustracija iz Bosne i Hercegovine među kojima se neke pojavljuju i više puta[1]. Prijevod sadrži i dodatne fusnote kako bi se čitatelje upozorilo na zastarjele političke informacije ili da određeni islamski rituali nisu u skladu s lokalno prevladavajućim hanefijskim mezhebom[1]. Kritike na prijevod upućene su i zbog skraćivanja određenih članaka, te zbog nedosljednog prevođenja arapskih, turskih i perzijskih termina[1].

Veze[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 (en) Zubčević, Asim (2009.). Khanbaghi, Aptin. ur. Encyclopedias about Muslim Civilisations. Edinburgh University Press Series; Muslim civilisations abstracts. Edinburgh: Edinburgh University Press. str. 58.-59. ISBN 9780748639700. OCLC 427611117. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]