The Cardigans

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Cardigans
Muzički rad
Period aktivnosti1992. - 1999.; 2003. - 2006.
Mjesto osnivanjaŠvedska
ŽanrPower pop, Rock, Alternativni rock
Članovi
Trenutni članoviNina Persson
Peter Svensson
Bengt Lagerberg
Lars-Olaf Johansson
Magnus Sveningsson
Ostalo
Službene stranicehttp://www.cardigans.com/

The Cardigans su švedski indie-pop sastav koji je karijeru započeo 1992. godine. Najpoznatiji su po albumima "Life" i "Gran Turismo", te iznimno popularnoj skladbi "Lovefool".

Članovi

[uredi | uredi kod]

Povijest

[uredi | uredi kod]

Svensson i Sveningsson, obojica glazbenici heavy metal izričaja, osnovali su sastav 1992. u Jönköpingu, Švedska, a ubrzo su im se pridružili i ostali članovi sastava čija se postava poslije nije nijednom izmijenila. Stanovavši zajedno u istom stanu, The Cardigans su snimili demo snimku koju je zapazio producent Tore Johansson, koji im je potom ponudio snimanje u studiju u Malmöu. Rezultat tog rada, album "Emmerdale", izdan je u Švedskoj i Japanu 1994., a ponovno za svjetsko tržište 1997. Singl s tog albuma, "Rise & Shine", postao je veliki hit i u anketi glazbenog časopisa Slitz proglešen je najboljom snimkom 1994. godine.

Ostatak 1994. godine proveli su na europskoj turneji i snimajući album "Life", koji je izdan 1995. "Life" je postao međunarodno uspješan, prodan je u milijunskoj nakladi, a u Japanu je dosegao i platinasti status. 1996., "Life" je izdan i za američko tržište, no u izmijenjenom izdanju, kao kompilacija skladbi s oba dotad snimljena albuma.

Nakon neslućenog uspjeha s albumom "Life", The Cardigans potpisuju ugovor s izdavačkom kućom Mercury i 1996. za njih izdaju album "First Band on the Moon". Skladba "Lovefool" s tog albuma do danas se pamti kao njihov najveći uspjeh, posebice u SAD-u, te ponovno u Japanu, gdje je u rekordna tri tjedna postigao platinastu nakladu.

1998. godine izlazi i mnogo mračniji album "Gran Turismo", koji je hvaljen od kritike, te smatran njihovim najzrelijim albumom. Izdavanje tog albuma slijedit će duga stanka u radu tijekom koje će članovi sastava raditi na svojim solo-karijerama.

Tijekom te stanke, Persson je izdala album pod imenom A Camp i otpjevala s Tomom Jonesom obradu skladbe "Burning Down the House" skupine Talking Heads, Svensson je radio na projektu "Paus", a Sveningsson je snimao materijale kao Righteous Boy. 2003., The Cardigans su se vratili s mnogo tišim i osobnijim albumom "Long Gone Before Daylight", s kojeg su potekla dva umjereno uspjela singla, "For What It's Worth", te "You're the Storm".

Nakon toga, sastav se okrenuo još mirnijem glazbenom izričaju vrlo sličnom country glazbi. Novi album, "Super Extra Gravity", dovršen je u svibnju 2005., i očekuje se da će do kraja godine biti i izdan; najavni singl I Need Some Fine Wine and You, You Need to Be Nicer izašao je krajem listopada.

Diskografija

[uredi | uredi kod]

Vanjske poveznice

[uredi | uredi kod]