The Band

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Band
The Band u Hamburgu, 1971
slijeva nadesno: Manuel, Danko, Robertson i Helm.
Lični podaci
Drugo imeLevon and the Hawks
Canadian Squires
PorijekloToronto, Ontario, Kanada
Muzički rad
ŽanrRoots rock, americana
Diskografska kućaCapitol, Rhino, Warner Bros.
Članovi
Bivši članoviRick Danko
Levon Helm
Garth Hudson
Richard Manuel
Robbie Robertson
Jim Weider
Stan Szelest
Randy Ciarlante
Richard Bell
Povezani izvođačiRonnie Hawkins & The Hawks, Bob Dylan, John Simon, Allen Toussaint
Bob Dylan and the Band 1974: Danko, Robertson, Dylan, Helm

The Band je bio kanadsko-američki roots rock bend koga su u originalnom sastavu činili Rick Danko (bas gitara, dupli bas, violina, trombon, vokali), Levon Helm (bubnjevi, mandolina, gitara, vokali), Garth Hudson (klavijature, saksofon, truba), Richard Manuel (klavir, bubnjevi, bariton saksofon, vokali) i Robbie Robertson (gitara, vokali). Članovi The Banda su se prvi put okupili kao The Hawks, prateći bend rockabilly pjevača Ronnie Hawkins, a koji je djelovao između 1958. i 1963.

Godine 1964. su se odvojili od Hawkinsa, te nastupali na turnejama izdavši singlove kao Levon and the Hawks i Canadian Squires. Sljedeće ih je godine Bob Dylan unajmio za svoju američku turneju 1965. i svjetsku turneju 1966.[1] Nakon te turneje se grupa s Dylanom premjestila u Saugerties, gdje je 1967. napravilne neformalne snimke kasnije zvane The Basement Tapes, koje su 1968. postale temeljem njihovog debitantskog albuma Music from Big Pink. S obzirom da su se uvijek nazivali "bendom" (engleski: band) naziv "The Band" su prirodno preuzeli.[2][N 1] Grupa je službeno počela nastupati kao The Band 1970., godine i izdala deset studijskih albuma. Dylan je nastavio surađivati s The Bandom tokom njihove karijere, uključujući zajedničku turneju 1974.

The Band se raspao 1976. godine, službeno okončavši svoju karijeru sa pažljivo pripremljenim koncertom uživo na kome su nastupale brojne slavne ličnosti iz svijeta muzike. Taj je događaj zabilježio Martin Scorsese u svom znamenitom dokumentarnom filmu The Last Waltz iz 1978. godine. The Band se ponovno okupio 1983. godine, ali bez gitarista Robbieja Robertsona, koji je u međuvremenu ostvario uspješnu karijeru solo izvođača i muzičkog producenta. Reformirani Band je nastupio i nakon samoubistva Richarda Manuela, pa sve do smrti Ricka Danka 1999. godine.

References[uredi | uredi kod]

Napomene
  1. Alan Livingston, predsjednik EMI Records koji je s njima 1968. potpisao ugovor, tvrdi da je on izmislio taj naziv jer se nitko nije mogao sjetiti ičeg drugog.[3]
Citati
Literatura
  • Across the Great Divide: The Band and America by Barney Hoskyns (ISBN 1-56282-836-3)
  • The Bob Dylan Encyclopedia by Michael Gray (ISBN 0-8264-6933-7)
  • Invisible Republic: Bob Dylan's Basement Tapes by Greil Marcus (ISBN 0-8050-5842-7)
  • This Wheel's on Fire by Levon Helm with Stephen Davis (ISBN 1-55652-405-6)
  • "The Band" by Kevin J. Bochynski in Popular Musicians edited by Steve Hochman. (ISBN 1-89356-986-0 Uneseni ISBN nije važeći.) Salem Press: Pasadena, Calif., 1999. Pages 61–64.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]