The Ballad of Halo Jones

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
The Ballad of Halo Jones
The Ballad of Halo Jones
Podatci o izdavanju
IzdavačiIPC Media (Fleetway) (1984–1999)
Rebellion Developments
Formatserijal
Žanrovinaučna fantastika
Izdavanje7. srpnja 1984.danas
Podatci o autorima
Tvorci Alan Moore
Ian Gibson

Balada o Halo Jones (engleski The Ballad of Halo Jones) britanski je satirični znanstveno-fantastični strip iz 1984. koji je napisao Alan Moore a ilustrirao Ian Gibson. Prvi put je objavljen u formatu od pet stranica u sklopu britanskog tjednog stripa 2000 AD.

Radnja se odvija oko naslovne junakinje, tinejdžerke koja živi u dalekoj budućnosti u "Krugu", četvrti za nezaposlene u okolici Manhattana, ali zbog nezadovoljstva sa životom odluči napustiti Zemlju te se zaposli na jednom svemirskom brodu kao hostesa. To ju pak vodi u razne nezgode, a na kraju završi i usred rata. Radnja se isprva planirala nastaviti do devete knjige, te pratiti Jonesovu do stare dobi, ali je stala nakon tri knjige zbog spora između Moorea i izdavača oko autorskog prava koje su stvorili Moore i Gibson. Priča je isprva započela sa vedrim tonom, jer je Moore htio prikazati jednostavnu krišku života tinejdžerice u budućnosti, koja se bavi modom i kupnjom. Međutim, od druge knjige je dobio direktive urednika da priči nedostaje akcija i uzbuđenja, te je stoga od tuda strip uzeo drugačiji smjer. Prilikom pisanja zapleta u zadnjoj knjizi, u kojoj je Jonesova vojnik te se bori za zemaljske kolonije na dva planeta, Moore je napisao da ga nadahnuo Falklandski rat, u kojem se, prema njemu, "Britanija borila na krivoj strani", te je namjerno izabrao ženske vojnike, a ne muške, kako bi naglasio surovost rata.

Radnja[uredi | uredi kod]

Halo Jones je 18-godišnja djevojka koja živi u 50. stoljeću na "Krugu", četvrti unutar jedne kupole u koju su odvedeni svi nezaposleni. Zajedno sa prijateljicama, Bernice i Rodice, odlazi u kupovinu ili svirati. Međutim, kada se Rodice i Jones vrate jednom sa kupovine, nađu bogatu Bernice umorenu u stanu. Njen ljubimac, robot-pas Toby, im javi da je pronašao provalnike i ubio ih. Jonesova je sita tog mjesta te sa Rodice i Tobyjem odlazi u Manhattan kako bi našla posao, ali nema sreće jer vlada nezaposlenost. Naposljetku, Jonesova se prijavi za stjuardesu na jednom svemirskom brodu te odlazi sa Tobyjem, ali Rodice ostaje na Zemlji.

Tijekom svemirskog putovanja, Jonesova se sprijatelji sa Toy, visokom ženom, te zabunom uđe u jednu kabinu u kojoj je "kralj štakora", nekoliko štakora koji su udruženi te tako imaju inteligenciju uz pomoć koje mogu tipkati na kompjuteru, te zatraže od Jonseove da im nađe zamjenu za jednog uginulog štakora. Ispostavi se da je Toby zapravo ubio Rodice jer je htio pobjeći i pronaći način da stekne biološko tijelo, te stoga napadne i Jonesovu, ali ju spasi androgini Glif kada polije zapaljenog Tobyja bezinom, te pogine s njim. Ipak, Gilf je bio toliko neprimjetan čovjek da ga se nitko ni ne sjeća nakon toga. Istodobno, priča potom skače u još dalju budućnost, te obaviještava čitatelja da studenti uče o Jonesovoj tijekom sata povijesti, jer je posthumno postala slavna ličnost.

Sa 29 godina, Jonesova se našla zaglavljena na zabačenom i dosadnom planetu Pwuc, koji ju podsjeća na "Krug". Razveseli ju vijest da se traže poslovi koji nude mogućnost odlaska sa tog planeta, ali posao je upitan - biti vojnik i boriti se za zemaljske kolonije u dalekom svemiru. U vojsci, Jonseova opet sreće Toy. Njena jedinice, sastavljena od žena, napada planet Lobis Lojo, na kojem se domorotkinje bore protiv osvajača. Nakon što Toy pogine u sukobu, Jonesova se premiješta na planet Moab, koji je velik poput Jupitera i ima tako ogromnu gravitaciju da se ljudi na površini jedino mogu kretati uz pomoć posebnih mehaničkih odijela. Gravitacija je tako snažna da se bitke odvijaju u usporenom ritmu, te čak i vrijeme sporije prolazi. Kada rat završi, sa 33 godine, Jonseova se smatra beskorisnom. Shvati da je njen zapovjednik, Hanibal, izvršio ratni zločin kada je pokrenuo "štakorski rat", zabranjeno korištenje štakora kao biološkog oružja, te ga ubija tako da mu pokvari odijelo kada će izaći na površinu Moaba, Jonesova potom odlazi na brodu u svemir.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]