The Ashes

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

The Ashes (na engleskom doslovno: "pepeo") je trofej koji se dodjeljuje pobjednike serije utakmica test kriketa između Engleske i Australije. The Ashes drži reprezentacija koja je osvojila Test seriju, odnosno, ako je posljednji Test bio neriješen, posljednja koju a je osvojila u prethodnom Testu. Godine 2013. The Ashes drži Engleska, s obzirom da je osvojila tri serije odigrane od 2009.

Izraz potiče od satiričnog nekrologa koji su objavile britanske novine The Sporting Times neposredno nakon australijske pobjede 1882. godine na Ovalu, prve Test pobjede na engleskom terenu. Nekrolog je utvrdio da je engleski kriket umro, i da će tijelo biti kremirano a pepeo odnesen u Australiju.[1] Mitski pepeo se odmah počeo vezivati uz seriju 1882–83 odigranu u Australiji, prije nego što se engleski kapetan Ivo Bligh zarekao da će "vratiti taj pepeo". Engleski mediji su tada turneju prozvali pohodom za povratak Pepela.

Nakon što je Engleska pobijedila dva od tri testa na turneji, mala urna je bila predana Blighu od strane melburnskiuh žena uključujući Florence Morphy, za koju se Bligh oženio tokom godine.[2] Za sadržaj urne se tvrdi da predstavlja pepeo drvene letvice, i bio je opisivan kao "pepeo australijskog kriketa".[3] Nije jasno da li je "mala srebrna urna" ista kao i urna od terakote koju je MCC-u predala Bligheva udovica nakon njegove smrti 1927.

Urna nikada nije bila službeni trofej serije Ashes, s obzirom da je predstavlja lični poklon Bligha.[4] Replike urne se, međutim, često nose kao simbol pobjede od strane pobjedničkih timova Ashes serija. Od serije Ashes 1998–99, prikaz urne koju je proizvela tvrtka Waterford Crystal (poznat kao Trofej Ashes) se daje kao službeni trofej pobjednicima serije. Kojagod strana držala Ashes, urna ostaje u Muzeju MCC na Lord'su; dva puta je, međutim, bila poslana u Australiju, kao dio proslave Australijske dvjestogodišnjice 1988. godine, te tokom Ashes serije 2006–07.

Ashes serija predstavlja jedan od pet testova koji se igraju svake dvije godine pri čemu se Engleska i Australija izmjenjuju kao domaćini. U septembru 2013. Engleska drži trofej, s obzirom da je pobijedila u posljednje tri serije, uključujući seriju 2013. u Engleskoj. Rijetka ubrzana serija se igra u Australiji od novembra 2013. Ukupno je svaka zemlja osvojila 31 seriju, a pet je bilo neriješeno.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Wendy Lewis, Simon Balderstone and John Bowan (2006). Events That Shaped Australia. New Holland. str. 75. ISBN 978-1-74110-492-9. 
  2. Summary of Events The Illustrated Australian News, 20 February 1884, (foot of column 2) at Trove
  3. Cricket Hobart Mercury, 4 June 1908, p.8, at Trove
  4. „The Ashes History”. Lords. Arhivirano iz originala na datum 2018-10-09. Pristupljeno 2013-12-02. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]