La Section Anderson

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
(Preusmjereno sa The Anderson Platoon)
Idi na navigaciju Idi na pretragu
La Section Anderson
The Anderson Platoon

scena iz filma koja prikazuje američkog vojnika kako nosi mitraljez M-60
Režija Pierre Schoendoerffer
Producent Pierre Schoendoerffer
Scenario Pierre Schoendoerffer
Naracija Pierre Schoendoerffer
Stuart Whitman (engleska verzija)
Uloge Joseph B. Anderson
Fotografija Dominique Merlin
Distribucija ORTF
Pathé Contemporary Films
Datum(i) premijere
3. februar 1967 (1967-02-03)
Trajanje 60 min.
65 min. (necenzurirana verzija)
Zemlja  Francuska
Jezik francuski
engleski
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Réminiscence ou la Section Anderson 20 ans après (1989)

La Section Anderson (sh. Vod Anderson ili Andersonov vod) je francuski crno-bijeli ratni dokumentarni film snimljen u režiji Pierrea Schoendoerffera premijerno prikazan početkom 1967. godine, poznat kao jedno od najranijih, ali i najhvaljenijih ostvarenja posvećenih Vijetnamskom ratu.

Naslov se odnosi na vod američke vojske koga čine 33 pripadnika 1. konjičke divizije pod komandom Josepha B. Andersona, mladog poručnika koji je upravo diplomirao na West Pointu. Film prikazuje kako se njegova jedinica u jesen 1966. godine u Južnom Vijetnamu bori sa komunističkim gerilcima Viet Conga.

Schoendoerffer je nedugo prije izazvao veliku pažnju sa igranim filmom La 317e Section koji se bavio Prvim indokineskim ratom i također dobio brojne pohvale zbog auteničnosti. Schoendorffer, koji je u tom sukobu bio sudjelovao kao francuski vojni snimatelj, ali snimke izgubio prilikom zarobljavanja u bitci za Dien Bien Phu, je od producenta Pierre Lazareffa angažiran da za francusku državnu televiziju snimi dokumentarni film posvećen novom sukobu u Vijetnamu. Lazareff ga je nagovorio da se vrati u Vijetnam i tako dobije priliku da neki način dovrši svoj izgubljeni film. Schoendoerffer se nakon obilaska američkih vojnih baza odlučio upravo za Andersona i njegovu jedinicu, dijelom zbog toga što su se koristili zračni desantima uz pomoć helikoptera, a dijelom zbog toga što je bio fasciniran njenom rasnom raznolikošću - Anderson je bio crnac, dok su njegovo ljudstvo činili bijelci i Hispanoamerikanci. Schoendoerffer je sa svojom ekipom proveo šest tjedana prateći Andersona i njegove ljude.

La Section Anderson je nakon premijere na francuskoj televiziji prikazan u američkim kino-dvoranama. Kritičare je osvojio svojim naturalističkim pristupom, ali i izbjegavanjem da se ratnim zbivanjima daje politički naboj. Sljedeće godine je osvojio Oscar za najbolji dokumentarni film. Mnogo godina kasnije će ga Oliver Stone, američki sineast i vijetnamski veteran, navesti kao jedan od uzora za svoj Oscarom ovjenčan film Vod smrti.

Godine 1989. je Schoendoerffer je snimio svojevrsni nastavak pod naslovom Réminiscence ou la Section Anderson 20 ans après u kome prikazuje život Andersona i njegovih preživjelih veterana nakon rata.

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]