The Adventure of the Resident Patient

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Resident Patient"

Sidney Paget: "U ruci je držao pištolj"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena listopad 1881.
Klijent(i) Dr. Percy Trevelyan
po naputku gospodina Blessingtona
Zločinac/ci Biddle, Hayward i Moffat

"The Adventure of the Resident Patient" (srpskohrvatski: Stalni pacijent) je jedna od 56 kratkih priča Arthura Conana Doylea o Sherlocku Holmesu. Priča je premijerno izdana u Strandu 1893. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, a danas čini sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. Doyle je ovu priču stavio na osamnaesto mjesto među svojih devetnaest najdražih priča.

Sadržaj[uredi | uredi kod]

Mladi liječnik, dr. Percy Trevelyan, dolazi kod Sherlock Holmesa s prilično neuobičajenim problemom. Iako genijalan, dr. Trevelyan nije imao sreće s novcem tako da se nedavno našao u vrlo neobičnoj poslovnoj situaciji. Čovjek po imenu Blessington želio je uložiti u njegovu privatnu praksu, nudeći mu novac i jednu prostoriju u svojoj luksuznoj kući. Zauzvrat je tražio da Trevelyan izdvaja dio dnevnog dohotka za njega i živi, odnosno radi u toj kući. Svaki dan, Blessington bi išao u šetnju i pokupio svoj utržak i sve je teklo glatko dok Blessington nije počeo pokazivati znakove ozbiljne razdraženosti kad kod bi Trevelyan pročitao o nekoj provali u gradu.

Nedugo zatim, dr. Trevelyan dobiva novog pacijenta - ruskog plemića s kataleptičnim napadajima (dr. Trevelyan se bavio upravo time u svom radu, što objašnjava njegov entuzijazam). Doktor je primio plemića, ali njegov sin, koji ga je doveo, inzistirao je kako će čekati u predvorju. Usred pregleda, plemić je, izgleda, dobio kataleptični napadaj te je Trevelyan požurio po amil nitrit, ali kada se vratio - nikoga više nije bilo. Ipak, dvojica Rusa došla su u sljedećeg dana te je sin objasnio kako je, dok je Trevelyan otišao po lijek, njegov otac izašao tako da je on pomislio da je pregled gotov. Doktor je tada obavio novi pregled i Rusi su otišli. Kako su došli dok Blessingtona nije bilo u kući, Trevelyanov poslodavac je tek po povratku vidio posljedice i dobio napadaj panike; netko je bio u njegovoj sobi i ostavio tragove. Jedini krivac mogao je biti sin ruskog plemića, ali kako ništa nije ukradeno ili dirano - zašto bi to učinio?

Holmes i Watson odluče posjetiti Blessingtona, koji ih dočeka s pištoljem. Tek kada ga doktor Trevelyan uvjeri kako su mu došli pomoći, Blessington se smiri. Holmes ga upita tko su ljudi koji su bili u sobi i zašto bi ga uznemiravali; Blessington odbija odgovoriti na prvo pitanje, a na drugo odgovara navodeći kako svoj novac drži u sobi jer ne vjeruje bankarima. Holmes zna da Blessington laže i, pun gađenja, napušta zgradu, govoreći Blessingtonu kako ne treba očekivati od njega pomoć ukoliko ga pokušava prevariti. Po odlasku, Holmes iznosi svoju teoriju - dvojica Rusa su prevaranti te je stariji "Rus" odglumio napadaj kako bi zabavio dr. Trevelyana dok je mlađi "Rus" otišao u sobu. Izabrali su vrijeme kada su znali da drugih pacijenata neće biti, ali motiv evidentno nije bila krađa jer su imali nesmetan put realizirati ju. Isto tako, promatrajući smrtni strah gospodina Blessingtona, Holmes zaključuje kako on pozna dvojicu "Rusa" i kako mu oni imaju razloga nauditi. Ipak, kako su oba puta došli kada Blessingtona nije bilo, jasno je da nisu upoznati s njegovim dnevnim aktivnostima.

Sljedećeg jutra, Blessington je pronađen mrtav - obješen u svojoj sobi. Dr. Trevelyan šalje po Holmesa i Watsona, koje čeka inspektor Lanner. Inspektor je uvjeren kako se radi o suicidu, ali Holmes, prateći tragove po sobi, zaključuje kako se radi o precizno insceniranom ubojstvu. U kuću ih je pustio netko iz kuće, njihov suradnik; sumnja odmah pada na novog portira, koji je naglo nestao. Holmes zaključi kako su Blessingtonovi ubojice "sudili" svom poznniku i donijeli odluku kako je kriv te ga osudili na smrt. Tako su i postupili.

Malo kopanja po policijskim arhivama otkriva kako je Blessingtonovo pravo ime Sutton, dok su ostala trojica Biddle, Hayward i Moffat. Godine 1875., njih su četvorica, kao i ubijeni Cartwright, ukrali £7,000 iz banke, pri čemu je Cartwright upucao čuvara. Sutton se kasnije nagodio s policijom i odao svoje bivše suradnike. Cartwright je obješen zbog ubojstva, a ostala trojica su dobili 15 godina zatvora za krađu. Blessingtonova "paranoja" bila je tako istinski strah jer su preostala trojica, kada su izašla, željela osvetiti Cartwrighta i same sebe. Oni jesu pobjegli, ali se vjeruje kako su poginuli u nesreći broda Norah Creina nedaleko od Portugala.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]