The Adventure of the Reigate Squire

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
"The Adventure of the Reigate Squire"

Sidney Paget: "Izvijajući se nad ispruženim Holmesom"
Detalji o priči
Autor Arthur Conan Doyle
Datum izdanja 1893.
Vrsta kratka priča
Zbirka The Memoirs of Sherlock Holmes
Detalji o fabuli
Radnja smještena travanj 1887.
Klijent(i) nitko
Zločinac/ci otac i sin Cunningham

"The Adventure of the Reigate Squire" (srpskohrvatski: Rejgejtska vlastela), poznata i pod naslovima "The Adventure of the Reigate Squires" i "The Adventure of the Reigate Puzzle" je jedna od 56 pričao o Sherlocku Holmesu što ih je napisao Arthur Conan Doyle. Izvorno objavljena u Strandu 1893. godine, uz ilustracije Sidneyja Pageta, priča čini sastavni dio zbirke The Memoirs of Sherlock Holmes. Doyle je ovo priču naveo kao dvanaestu od svojih dvanaest najdražih priča.

Slučaj[uredi | uredi kod]

U travnju 1887., dr. Watson vodi svog prijatelja Sherlocka Holmesa na odmor nakon napornog slučaja u Francuskoj. Njihov domaćin je pukovnik Hayter, čije se imanje nalazi u blizini Reigatea u Surreyju. U večernjim satima, pukovnik svojim gostima priča o nedavnoj provali na imanju Acton, u kojoj su lopovi ukrali šarolik asotriman predmeta, ali ništa vrijedno.

Sljedećeg jutra, Hayterov batler govori o ubojstvu na još jednom obližnjem imanju, onom obitelji Cunningham. Žrtva je bio kočijaš, William Kirwan. Inspektor Forrester preuzima slučaj, čiji je jedini trag komadić papira s nekoliko ispisanih riječi pronađen u ruci Williama Kirwana. Sherlock Holmes se zainteresira za slučaj i ubrzo zaključi kako su riječi na papiru ispisala dvojica muškaraca, svaki različite riječi. Holmes kasnije odlazi analizirati mjesto ubojstva, a kasnije se vraća po Watsona i Haytera. Nakon toga, sva četvorica odlaze do kuće Cunninghamovih, tokom čega Holmes dijeli svije misli i činjenice, uključujući i otkriće o postojanju pravnog spora između Actonovih i Cunninghamovih oko vlasništva gotovo polovice imanja Cunninghamovih.

Nakon razmišljanja, Holmes je zaključio kako je neophodno da pronađu ostatak poruke pronađene kod Kirwana. Detektiv vjeruje kako Cunninghamovi znaju gdje je i što u njoj piše. Koristeći niz lukavstava, Holmes je uspio izvući potrebne podatke od Aleca Cunninghama i njegovog starog oca. Znajući to, Cunninghami su pokušali ubiti Holmesa, ali to su spriječili Watson i Forrester.

Kako se ispostavilo, Cunninghamovi su provalili na imanje Actonovih, gdje se nalazio sporni dokazni papir važan za parnicu. Njihov kočijaš, Kirwan, tomu je posvjedočio te ih je počeo ucjenjivati. Ipak, kako su Cunninghamovi bili osobe s kojima se ne treba igrati, Kirwan je izgubio svoj život.

Vanjske poveznice[uredi | uredi kod]